Vlaamse Jodenhaat problematisch geworden volgens Joods Forum

Koepelorganisatie Forum der Joodse Organisaties (FJO) heeft in een interview met de Nederlandse krant De Telegraaf geopperd dat er in ons land "ontegenzeggelijk sprake is van een wederopmars van het antisemitisme." Dat antisemitische, zegt het FJO tegen De Telegraaf, is nooit echt weggeweest: "Traditioneel is Vlaanderen zeer katholiek, en als je de geschiedenis kent, dan weet je dat de conservatieve kerk tamelijk anti-Joods is."

Kanarie
"Wij zijn de kanarie in de kolenmijn", stelt secretaris-generaal Diane Keyser. "Door tweeduizend jaar antisemitisme hebben we een betere radar voor vreemdelingenhaat", verduidelijkt Hans Knoop, oud-journalist en adviseur van het FJO, daaraan toe.

Katholiek
Volgens Eli Ringer van het FJO is er ontegenzeggelijk sprake van een wederopmars van het antisemitisme. "Eigenlijk is het nooit weggeweest. Traditioneel is Vlaanderen zeer katholiek, en als je de geschiedenis kent, dan weet je dat de conservatieve kerk tamelijk anti-Joods is. Maar na de Tweede Wereldoorlog was het niet salonfähig om iets over de Joden te zeggen. Zo rond 2000, toen de tweede intifada begon, verslechterde de sfeer al. Sinds het recente conflict in Gaza mag je weer alles zeggen over Joden."

"Vuile Jood"
"De eerste signalen zijn altijd dat ze het over 'ze' hebben, en dat er voor alles weer 'Joodse' komt te staan als het om negatieve berichtgeving gaat", aldus Ringer. "Zelf ben ik niet zo herkenbaar. Maar als je als chassidische Jood door de stad loopt, dan roepen sommige moslimjongeren gewoon 'vuile Jood' naar je. Die jonge mensen worden opgehitst. Bij een manifestatie van de Arabisch Europese Liga (AEL) werd een pop verkleed als vrome Jood verbrand. De vrome Joden worden steeds kwetsbaarder."

Onderschat
De Belgische politici zijn zeker níét antisemitisch, haast het Forum zich te zeggen. Maar ze onderschatten de situatie en doen daarom bitter weinig om het tij te keren, zo luidt de kritiek.

Vlaams Belang zoekt toenadering
"Ik woon nu twintig jaar in België", stelt Knoop aan De Telegraaf. "Toen ik hier kwam zag de joodse gemeenschap het toenmalige Vlaams Blok, nu Vlaams Belang, als een groot gevaar omdat ze tegen buitenlanders waren. Nu wordt alles als een gevaar gezien, behálve het Vlaams Belang, dat op basis van de anti-islamagenda duidelijk toenadering zoekt." (tlg/mvl)