Vlaamse Jeugdraad start procedure om leden Schild & Vrienden uit te sluiten

VRT
De Vlaamse Jeugdraad (VRJ) start de procedure op om de leden die verbonden zijn met de rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden uit te sluiten. Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) had vanochtend overleg met de Jeugdraad. "In samenspraak werd beslist dat de VRJ overgaat tot de procedure van uitsluiting van de leden waarvan hij weet dat ze nauw verbonden zijn met Schild en Vrienden", zegt Gatz in een mededeling.

"De Vlaamse Jeugdraad is een belangrijke organisatie, waar we goed mee samenwerken. Hij is de stem van kinderen, jongeren en de jeugdwerkorganisaties. De Jeugdraad verdedigt waarden als diversiteit, gelijkheid van mannen en vrouwen en spant zich in voor een verdraagzame samenleving. Als blijkt dat leden van de Jeugdraad die waarden en normen niet onderschrijven en dus het huishoudelijk reglement aan hun laars lappen, lijkt het me logisch dat er voor hen geen plaats meer is binnen hun werking", zegt minister Gatz.

Gesprek

De VJR zelf bevestigt dat de procedure wordt opgestart. "We nemen deze situatie zeer ernstig en het bestuur zal zo spoedig mogelijk gesprekken hebben met de betrokken leden. Op basis van deze gesprekken doet het bestuur een voorstel tot beslissing aan de adviesraad, die tot beslissing van uitsluiting kan overgaan", luidt het in een mededeling.

De Jeugdraad zei vanmorgen snel het gesprek te willen aangaan met de vier leden van de adviesraad die ook deel uitmaken van Schild & Vrienden. "We hebben feiten nodig nodig om over te oordelen", klinkt het.

Volgens de reportage die in het VRT-programma Pano werd uitgezonden, zijn vier van de acht verkozen jongeren in de adviesraad van de Vlaamse Jeugdraad ook lid van Schild & Vrienden. Nog volgens de reportage was het hun expliciete bedoeling om de werking van de Jeugdraad te saboteren.

"We hebben een vermoeden om wie het gaat", zegt Sarah Latré, woordvoerster van Vlaamse Jeugdraad. "We zullen, liefst nog vandaag, het gesprek met hen aangaan." Een concretere timing kon nog niet worden gegeven.

Bedachtzaam

In een mededeling op de website van de Vlaamse Jeugdraad wordt ook benadrukt dat mensen die de missie en visie van de Vlaamse Jeugdraad schaden, uit de organisatie gezet kunnen. Latré bevestigt dat dit voor de vier leden van Schild & Vrienden wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. "We moeten de procedure op de juiste manier toepassen", benadrukte ze wel. "We moeten niet enkel afgaan op de reportage, maar we hebben ook feiten nodig. We willen bedachtzaam reageren en, op basis van de gesprekken en de feiten, de juiste beslissing nemen."

De Vlaamse Jeugdraad is het officiële adviesorgaan van de Vlaamse Regering over jeugdzaken. 
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leopold Vanhoof

  Men oogst wat men zaait.

 • André Ducournau

  Mochten enkele leden van de Jeugdraad openlijk sympathie tonen voor IS, poseren met wapens, zeggen dat ze zich voorbereiden op een rassenoorlog, poseren als Osama bin Laden... dan zou dat natuurlijk moeten voor rechts Vlaanderen. U weet wel recht vrije mening, het onderzoek afwachten... en @James Vernaillen, het was een gesloten groep met enkel leden van S&V. Als je er niet toe behoort, kom je er niet in.

 • Diane Bernaerts

  Ik krijg er de rillingen van dat zovelen hier die neonazi's nog proberen goed te praten! Of zijn dit gewoon de S&V-trollen die de orders van Van Langenhove blijven opvolgen?

 • Wesley Kenis

  Het onderzoek is nog niet afgerond en daar zijn de eerste weeral om een cordon sanitair op te trekken tegen Vlaanderen. Racisme is een brug te ver, maar dat wil niet zeggen dat wij ons als Vlamingen moeten schamen omdat we Vlaming zijn. Als de rest van de politiek niets doet wel dan geef je extreem rechts de kans om door te breken en dat op zich is nog veel erger dan racist zijn. Dat komt simpelweg neer op landverraad en is het bewijs dat politici niet meer zijn dan LAFFAARDS!!!!!

 • James Vernailen

  @Thomas Buick Wacht op de uitspraak van het onderzoek voor u ze schuldig bevind, trek bronnen na vooraleer u conclusies trekt, ik zit ook in discord channels waar het vol schunnige mopjes en zwarte humor memes staat ben ik nu ook een racist of laat u zich wel heel gemakkelijk beinvloeden door een reportage zonder dat u uw eigen mening vormt volgt u zoals een schaap.