Vlaamse gemeenten zoeken 500 begeleiders voor kinderopvang

Mozkito
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) trekt aan de alarmbel. De Vlaamse gemeenten zoeken minstens 500 kinderbegeleiders voor kinderopvang en krijgen de vacatures maar moeilijk ingevuld. Dat blijkt uit een bevraging van de VVSG. Volgens de VVSG heeft dat enerzijds te maken met de stijgende vraag naar kinderopvang en anderzijds met het feit dat het statuut en de deeltijdse tewerkstelling kandidaten afschrikken. De VVSG suggereert een aantal pistes om het personeelstekort op te vangen.

Terwijl de vraag naar kinderopvang stijgt, zitten veel Vlaamse gemeenten met de handen in het haar omdat ze geen kinderbegeleiders vinden voor hun opvangdiensten. Vooral in de gezinsopvang, zeg maar de 'onthaalouders', en de buitenschoolse kinderopvang zijn gemeenten op zoek naar extra personeel.

Volgens de VVSG raken de vacatures maar moeilijk ingevuld omdat er weinig of geen kandidaten zijn met het juiste diploma of competenties en omdat kandidaten afhaken op de arbeidsvoorwaarden. Het statuut en de arbeidsomstandigheden blijken echte struikelstenen. Zo kent de gezinsopvang met zijn specifieke statuut voor onthaalouders veel inkomensonzekerheid, een beperkte sociale bescherming en lange werkdagen. In de buitenschoolse kinderopvang zijn de (onvrijwillige) deeltijdse contracten en het feit dat werkuren vaak niet compatibel zijn met een eigen gezin, factoren die de job minder aantrekkelijk maken.

Betere voorwaarden nodig

Het personeelstekort veroorzaakt ook toenemende werkdruk bij de andere kinderbegeleiders. In 3 op de 5 voorzieningen moet de verantwoordelijke mee de handen uit de mouwen steken op de werkvloer. Meer dan 1 op de 5 vreest zelfs voor een afbouw van de kinderopvang.

De VVSG doet een aantal suggesties om het probleem aan te pakken. Zo stelt de organisatie onder meer voor de loon- en arbeidsvoorwaarden van onthaalouders te verbeteren door het project waarbij onthaalouders kunnen werken in een werknemersstatuut uit te breiden. Verder moet er op de werkvloer een betere mix van diploma's en competenties mogelijk worden. En in de buitenschoolse kinderopvang dringt volgens de VVSG een erkenning van de job van kinderbegeleider als knelpuntberoep zich op.

De VVSG stelt ook voor om iets te doen aan de - vaak ongewilde - deeltijdse tewerkstelling. Die werkt remmend. Daarom pleit de organisatie er voor meer combinatiejobs mogelijk te maken, bijvoorbeeld de combinatie van kinderopvang met kinderverzorger in de kleuterklas. De VVSG erkent dat er bij de lokale besturen zelf nog wat koudwatervrees is voor dat soort combinatiejobs, maar de VVSG wil de lokale besturen daarin ondersteunen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • anna vandenberg

  Het probleem is dat degene die gebruik maken van kinderopvang in de vakantie zo weinig mogelijk willen betalen. Voor een ticket van een pretpark betalen ze graag 25 euro per kind, opvang moet gratis. Als je kinderen hebt moet je opofferingen doen, ze blijven niet klein. In veel sectoren kan je je vakantie spreiden en niet verplicht tijdens het bouwverlof al je vakantie op te nemen. Mijn kinderen zorgen zelf zo veel mogelijk voor opvang ze gaan toch niet op reis en de kinderen genieten ervan.

 • ringo van der pulst

  Bedankt annemie dat er eens iemand spreekt met ervaring.Wij zijn ook onthaal gezin geweest en de ouders denken dat jij krijgt wat zij betalen.was het maar waar he.Ook waren de ouders blij met opvang ,nu is het zover gekomen dat zij willen beslissen hoe je het doet.Kind en gezin heeft van onthaal gezinnen koude bunkers gemaakt met al hun regels.Wij deden het graag maar niet meer op de manier van vandaag.

 • roos van espen

  Meer vrouwen met hoofddoek aannemen maar dat willen de ouders niet.

 • Maxime Vanmaercke

  Heeft er iemand een idee aan welke voorwaarden een kinderopvang moet voldoen? Logisch dat iedereen er bang van wordt. Help mensen starten, help ze bij de ingewikkelde wetgeving bij de opstart en het tekort zal wel dalen.

 • guy perain

  Hopelijk nog lang verder zoeken!!