Vlaamse fractieleiders sp.a en Groen: “Maak van alle parlementsleden werknemers”

Jo Vandeurzen, Eric Van Rompuy, Pieter De Crem en Sonja Claes kondigden alle vier al aan dat ze hun uittredingsvergoeding zouden opnemen.
Belga/Photo News Jo Vandeurzen, Eric Van Rompuy, Pieter De Crem en Sonja Claes kondigden alle vier al aan dat ze hun uittredingsvergoeding zouden opnemen.
Schaf de uittredingsvergoedingen af en geef de volksvertegenwoordigers een 'normaal' sociaal statuut. Dat stellen de Vlaamse fractieleiders Björn Rzoska (Groen) en Joris Vandenbroucke (sp.a) vandaag voor in De Morgen.

Politici kennen nu een geheel eigen systeem, dat verschilt van wie bij de overheid of in de privé werkt. Ze krijgen geen wedde of loon, maar een maandelijkse 'vergoeding' voor hun prestaties. Vallen politici zonder werk, dan kunnen ze niet gaan stempelen. In de plaats krijgen ze wel een uittredingsvergoeding. Voor wie er een lange carrière in de politiek heeft opzitten, kan dat bedrag zelfs oplopen tot om en bij de 400.000 euro.

“Niet fair”

"De uittredingsvergoeding zonder meer afschaffen, zou niet fair zijn", zegt Vlaams sp.a-fractieleider Vandenbroucke. "We leven in een land waar het niet de bedoeling is dat iemand met lege handen achterblijft wanneer hij zijn job verliest. Daarom zeg ik: behandel politici zoals iedere andere werkende Belg. Laat ze belastingen en sociale bijdragen betalen, en zo ook een sociaal statuut verwerven.”

Groen is het daar volledig mee eens, zegt voorzitter van de Vlaamse fractie Björn Rzoska. Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) wil het voorstel graag bespreken, klinkt het.

Joris Vandenbroucke.
BELGA Joris Vandenbroucke.53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Loyens

  Als het niet terecht is als iemand zonder werk valt geen ontslag vergoeding krijgt wel het gebeurd met duizenden in belgie zelf ondervonden firma in faling geen geld bij verkoop bedrijf is gelijk aan geen geld voor de werkmensen en het fso dat moet instaan betaald tot een plafond de rest gewoon kwijt na een loopbaan van 40 jaar geen geld

 • helena van dessel

  Die krijgen wel een zitje in Europa en daar krijgen ze weeral opslag volgend jaar. Zo kan iedereen de populist uithangen natuurlijk.

 • Rudi Valkenborgs

  Waarom politiekers niet gewoon het loon geven dat ze verdienden in de functie die ze voordien hadden? Daar kunnen dan wat overuren en "vergoedingen" bovenop maar op deze manier krijgen we politiekers die nog echt begaan zijn met het land en zijn burgers. Nu zijn ze vooral begaan met zichzelf en het behouden van hun veel te dik betaalde zetel! Benieuwd hoeveel geëngageerden we dan nog op de kiesbrieven zouden vinden. Zo komt de broodnodige afslanking van de mandaten er vanzelf.

 • Toon Schouteden

  Inderdaad: verlonen als 'n gewone bediende, met dezelfde statuten. En als ze zware fouten maken ook op staande voet ontslaan met belastende C4, zodat ze maanden moeten wachten op 'n uitkering. Maar ja, advocaten en dokters kunnen toch zo weer aan de slag.

 • Frank De Rycke

  Gewoon minder ministers en staatssecretarissen zou al een hel hap uit de boterham zijn , en ze ook dezelfde lasten opleggen zoals wij dit moeten doen ...dat zal wel een bedrogen droom zijn zeker !!