Vlaamse formatie verloopt moeizaam, onderhandelaars kibbelen over wachtlijsten welzijn

N-VA, CD&V en Open Vld onderhandelen sinds midden augustus over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering.
Illias Teirlinck N-VA, CD&V en Open Vld onderhandelen sinds midden augustus over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering.
De centrale werkgroep voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering heeft nog zeker tot eind volgende week nodig. De begrotingsgesprekken zijn dit weekend nog niet aan de orde. Dat is deze avond te horen in kringen van onderhandelaars. Ook drie inhoudelijke werkgroepen zijn nog steeds niet rond. In de groep Welzijn werd hevig gediscussieerd over de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg. "N-VA heeft een bijzonder cynische houding aangenomen", zegt een CD&V'er. "De sector kost veel geld en het is niet daar dat hun kiezers zitten." Een N-VA-onderhandelaar ontkent dat ten stelligste. De discussie gaat nu naar de centrale werkgroep.

De Vlaamse toponderhandelaars komen morgen om 14 uur opnieuw samen in Brussel om te praten over Energie en Bestuurszaken. Een vergadering op zondag is voorlopig niet voorzien, maar kan mogelijk nog worden georganiseerd. De centrale groep zou nog zeker tot eind volgende week nodig hebben om af te kloppen, is te horen bij N-VA. "Daarmee is het wel duidelijk dat de 23ste niet zal worden gehaald voor de Septemberverklaring", zegt een CD&V'er.

De onderhandelaars hebben overigens nog altijd geen definitief cijfer voor de begroting van volgend jaar. De administratie becijferde dat het tekort bij ongewijzigd beleid tussen 500 en 600 miljoen euro zal uitkomen, maar ze heeft nog geen precieze raming klaar.

Ook drie inhoudelijke werkgroepen zullen hun werkzaamheden over het weekend tillen: Inburgering, Onderwijs en Welzijn. In die laatste groep zijn de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg het struikelblok. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) becijferde dit voorjaar dat het 1,6 miljard euro kost om die volledig weg te werken. Dat bedrag is te hoog gegrepen voor de drie onderhandelende partijen, maar CD&V wil er naar eigen zeggen wel meer budget voor uittrekken dan Open Vld en N-VA. 

Achter de schermen is te horen dat er vooral discussie is over waar het extra geld moet terecht komen: bij de instellingen of rechtstreeks bij de mensen met een handicap.  Vooral over N-VA leeft ongenoegen bij CD&V. "Niet enkel de gehandicaptenzorg ligt onder vuur in de werkgroep, maar ook de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW), de zorgkassen en het sociaal werk", is te horen. Een N-VA’er rond de tafel ontkent dat de wachtlijsten niet prioritair zijn voor de partij. De wachtlijsten zelf zijn dat wel, maar zuilen net iets minder, klinkt het. “En daar heeft CD&V het moeilijk mee.”

De budgettaire discussie rond de wachtlijsten komt pas volgende week nu het budgettaire kader duidelijk is”, reageert Lorin Parys van N-VA, voorzitter van de werkgroep. Hij ontkent dat de groep is vastgelopen op de gehandicaptenzorg. “De gesprekken verliepen in een constructieve sfeer. Elke partij rond de tafel onderschrijft de ambitie die Bart De Wever in zijn startnota formuleerde om de wachtlijsten voor personen met een handicap in te korten. Ik betreur dat sommige mensen hierover verkeerde informatie de wereld insturen. Onder de regering-Bourgeois investeerden we trouwens 300 miljoen extra in het budget voor personen met een handicap.” 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jammy cappon

  Volgende Vlaamse regering wordt geen kibbelkabinet dixit jan jambon. Zouden ze niet beter ermee ophouden, ze kunnen het niet en ze zullen het nooit kunnen. Terug naar 1 federale staat met 1 regering met maximum 12 ministers en er is overschot in dit land.

 • Dan Midden

  cd&v is dus weeral bezig met de belangen van beweging.nietnetjes ipv met de belangen van de burgers? Op naar de kiesdrempel met deze graaiers

 • Jan Verstrepen

  Een regering maak je met de winnaars, niet met de losers. Ze zijn vooral bezig om de jobkes te verdelen.

 • sisse sisse

  1 regering geen 5 Stop ocmw voor elke vreemdeling Einde sociale woningen Kindergeld afschaffen voor vreemdelingen die hier geen 10 jaar wonen Elke illegaal der uit gooien Tis opgelost

 • mark germanus

  Welke regering ze toch zullen voorstellen, het zal niet lang duren. De meeste zijn dezelfde domme ministers van de vorige regering. Kwestie van niet zonder werk te vallen, Hoe kan je een land (gedeelte) besturen met zo een bende onbekwame arrogante lomperikken.