Vlaamse formatie schakelt hoger: "Aantal knelpunten vermindert"

Geert Bourgeois en Kris Peeters schudden elkaar de hand onder het oog van Bart De Wever.
BELGA Geert Bourgeois en Kris Peeters schudden elkaar de hand onder het oog van Bart De Wever.
De onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering gaan "gestaag" verder. Dat hebben delegatieleiders Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) gezegd voor aanvang van een nieuwe vergadering tussen de toponderhandelaars van beide partijen op het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege. Op een timing voor een akkoord wil geen van beide delegaties zich vastpinnen. "Maar het aantal knelpunten is verminderd", aldus Peeters.

De centrale werkgroep met de hoofdonderhandelaars van N-VA en CD&V zit sinds 15 uur opnieuw samen om te onderhandelen over een nieuw Vlaams regeerakkoord. Over waar de resterende knelpunten liggen en wanneer er zou kunnen geland worden, houden de onderhandelaars de lippen op mekaar.

"De gesprekken gaan gestaag vooruit", zeiden delegatieleiders Bourgeois en Peeters in koor, alsof ze die quote vooraf hadden afgesproken. "Als je tot een akkoord wil komen is het niet wijs om over de inhoud van de onderhandelingen of de timing verklaringen af te leggen in de pers", aldus Bourgeois.

Versnelling hoger
"Deadlines opleggen is inderdaad niet verstandig", vulde Peeters aan. De CD&V-kopman zegt wel dat er sprake is van een "versnelling". Maar die versnelling zou volgens hem niets te maken hebben met de tussenkomst van partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V). "We hebben inderdaad versneld, maar in de zin dat we hard hebben doorgewerkt, niet door de aanwezigheid van de partijvoorzitters zoals sommigen schrijven", aldus Peeters.

Duidelijke afspraken
Eerder op de dag zei een onderhandelaar: "We werken zeer constructief verder. Er liggen nog een aantal knopen op tafel, maar die zijn niet onoverkomelijk". Diezelfde onderhandelaar pleitte er ook voor om over bepaalde dossiers, denk bijvoorbeeld aan de kinderbijslag of de woonbonus, meteen "duidelijke afspraken" te maken. Dat is beter dan een regeerakkoord af te leveren dat aanleiding geeft tot "vaagheid en discussies".

Morgen komen de delegaties opnieuw samen op het kabinet-Schauvliege. De vergadering start om 10 uur.

"Deadlines opleggen is inderdaad niet verstandig"

Kris Peeters (CD&V)