Vlaamse formatie: De Wever nodigt CD&V opnieuw uit

CD&V-voorzitter Wouter Beke
BELGA CD&V-voorzitter Wouter Beke
CD&V heeft van Vlaams informateur Bart De Wever een uitnodiging gekregen voor een nieuw gesprek over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Dat bevestigde CD&V-voorzitter Wouter Beke vanavond. CD&V mocht al drie keer langsgaan bij de N-VA-voorzitter. 

Als voorzitter van de grootste partij kreeg N-VA-voorzitter De Wever na de verkiezingen het initiatief voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Hij voert discreet gesprekken met andere partijen, inclusief Vlaams Belang. N-VA en Vlaams Belang alleen beschikken samen niet over een meerderheid. Maar CD&V en Open Vld zien samenwerking met het Vlaams Belang niet zitten.

De Wevers partijgenoot Peter De Roover zei gisteren dat CD&V en Open Vld duidelijk moeten maken op welke inhoudelijke gronden zij niet met het Vlaams Belang willen besturen. 

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten herhaalde gisteren meteen dat de uitgangspunten van Vlaams Belang haaks op die van Open Vld staan. Nu herhaalt ook CD&V-voorzitter Wouter Beke dat CD&V niet met Vlaams Belang wil regeren.

"De informateur mag spreken met wie hij wil, maar hij kent ons standpunt over samenwerking met het Vlaams Belang", zei Beke. "Wij verwachten ook respect", voegde CD&V-viceminister-president Hilde Crevits eraan toe.

Of ook Open Vld een nieuwe uitnodiging heeft gekregen, is voorlopig niet duidelijk.
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip DeCock

  als enkel winnaars in n regering mogen zitten moet er n regering gevormd worden met groen pvda en vlaams belang,(dezen hebben echter niet de steun van de meerderheid van het land want blijven onder de 50%) nva mag dan de grootste blijven, ze zijn wel het meeste zetels kwijtgespeeld

 • André Herbots

  Aan de Vlaams Belang aanhangers, Niet te hoog van den toren blazen, ge weet als er 2 partijen geen 50% van de stemmen hebt ge een derde partij nodig hebt.En als er geen derde partij wil meedoen zeg dan eens wat er moet gebeuren. Dan moet N-VA het VB laten vallen zo simpel is dat.

 • André Herbots

  Nancy Verhoeven, waar haal jij dat dat de N-VA alleen een put van 10 Miljard heeft achtergelaten.Hoeveel partijen zaten er in de regering? De mensen zijn uw smerige spelletjes beu.

 • Raoul Rouma

  Met deze wonderboy gaat alles nu lukken! Nu nog snel een oer Belgische friet en een cervela en je kan gans Vlaanderen overtuigen. Beuling smaakte niet.

 • Luc Lepoudre

  Begin zo stillaan genoeg te hebben van "bruggen bouwen" - 't is straks trouwens bouwverlof. Een programma voor nieuwe wetten goedkeuren en verder verfijnen dat is hun job en niet de bouwvakker uithangen.