Vlaamse fietsvergoedingen voor woon-werkverkeer verdubbeld op acht jaar tijd

Illustratiefoto.
BELGA Illustratiefoto.
De Vlaamse overheid betaalde in 2018 in het kader van het woon-werkverkeer 2,92 miljoen euro aan fietsvergoedingen uit aan personeelsleden. Dat is bijna het dubbele van het bedrag dat in 2010 (1,47 miljoen euro) werd uitgekeerd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) op een schriftelijke vraag van Björn Rzoska (Groen). 

Het vermelde bedrag aan uitgekeerde fietsvergoedingen in het woon-werkverkeer heeft betrekking op de vergoedingen aan personeelsleden van entiteiten van de Vlaamse overheid die onder het toepassingsgebied van het Vlaams personeelsstatuut (VPS) vallen. Ook het bedrag aan vergoedingen voor dienstverplaatsingen met fiets steeg in de periode 2010-2018 onafgebroken van 40,7 miljoen euro in 2010 tot 119,4 miljoen euro in 2018.

De Vlaamse regering besliste op 1 maart 2019 principieel de fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer ook toe te kennen bij het gebruik van de 'speed pedelec'. Volgens Homans kunnen reeds sinds 1 april 2019 personeelsleden die met deze tweewieler naar het werk komen een aanvraag indienen om deze vergoeding te bekomen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Dat komt ervan als lonen/inkomens blijven dalen en levensduurte blijft stijgen, dan moet de werkmens betaald worden om nog op het werk te geraken om belastingen te verdienen die hij dan moet afgeven.

 • Kirsten Hershe

  Waarom moet iemand vergoed worden omdat ie per fiets naar het werk rijdt? Ik fiets alle dagen 70 kilometer en krijg daarvoor niks in de plaats. Enkel een dikke factuur bij de fietsenmaker wanneer ik nogmaals nieuwe banden en remblokjes heb laten vervangen. Hetzelfde met maaltijdcheqeu's en bedrijfswagens, kost ons allemaal handenvol geld en dient tot niks. Stop met het gratis uitdelen van premies, vergoedingen, etc.

 • Degeest Etienne

  Het zal niet blijven duren deze vergoeding, zegt dat ik het u heb gezegd!!

 • koen leenknecht

  Het vergoeden om te gaan werken is al volledig fout .

 • DIRK RASSCHAERT

  Aantal of vergoeding/km?