Vlaamse erfbelasting dreigt gat te slaan

Photo News

De financiering van de Vlaamse hervorming van de erfenisbelastingen riskeert een tekort. De hervorming, die de Vlaamse begroting 139 miljoen euro kost, moet voor 75 miljoen euro gefinancierd worden met de inkomsten uit de Vlaamse fiscale amnestie. Maar die maatregel bracht vorig jaar slechts voor 22,6 miljoen euro heffingen op. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Begroting en Financiën Bart Tommelein (Open Vld). Dit jaar staat de teller van de fiscale amnestie na twee maanden op 2,6 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd.

"Op basis van deze resultaten is het niet realistisch voor 2019 en 2020 op 75 miljoen euro te rekenen", hekelt Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. "Dit is knoeiwerk."

Tommelein maakt zich geen zorgen. "Er komen nog een heleboel dossiers aan", zegt zijn woordvoerster. "We zitten op schema om de verwachte bedragen te halen. En regularisaties brengen altijd meer op naarmate de deadline nadert." Vlamingen hebben tot eind 2020 de tijd om hun ontdoken belastingen te regulariseren, al stijgt het tarief elk jaar licht.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Erf belastingen op iets waar al vele jaren belastingen op betaald werd ze blijven graaien nooit genoeg deze graai regering ik heb niks van mij moeten ze niks verwachten

 • william Masson

  Die erfbelasting moet naar nul, gewoon georganiseerde diefstal van de staat.

 • René Lippeveld

  Het blijft nog altijd legale diefstal, echt middeleeuws. Dat gat kan gemakkelijk gedicht worden door elders te besparen, dus niet bij wie toevallig één zuurverdiend huisje achterlaat. Er zijn landen, als ik het goed heb, waar successie erger is dan in België, maar ook plekken waar het er rechtvaardiger aan toe gaat. Kadastraal en successie: ik word er misselijk van.

 • Lutgard Crombez

  Dat gat zal nooit gedicht worden want men gooit het geld van de hardwerkende Belg toch door de ramen en deuren waarvan diezelfde hardwerkende Belg niks kan genieten...

 • rud beernaert

  Altijd nattevingerwerk! Geld te kort dat ze gestolen hebben..