Vlaamse dierenartsen lijden onder druk: een op de drie (!) kampt met burn-out

Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.
Een op de drie actieve Vlaamse dierenartsen kampt met een effectieve burn-out. Dat blijkt uit een studie van professor Elke Van Hoof (VUB), die vandaag werd voorgesteld in Leuven. Het risico is het grootst bij vrouwen en jongeren. Belangrijkste oorzaak is het onevenwicht tussen werk en privéleven.

De enquête "What's up, Doc? " werd uitgevoerd door professor Elke Van Hoof en haar team aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het onderzoek werd besteld door Savab (Small Animal Veterinary Association Belgium), een vzw rond geneeskunde van gezelschapsdieren. Het is de eerste enquête die peilde naar het welzijn en de mentale gezondheid van Vlaamse dierenartsen. 

In mei vorig jaar trokken de Vlaamse dierenartsen aan de alarmbel. Het gevoel overheerste dat hun beroep meer en meer gepaard gaat met depressie, burn-out en sombere gedachten. In totaal deden 681 overwegend actieve dierenartsen mee aan het onderzoek.

De resultaten van de bevraging zijn alarmerend. Een op de drie heeft een burn-out volgens de Utrechtse Burn-out Schaal. Bijna een op de vier beschikt niet langer over voldoende veerkracht volgens de Utrechtse Bevlogenheidsschaal. Het risico op een burn-out is significant hoger bij vrouwelijke dierenartsen en hun jongere collega's tussen 26 en 45 jaar.

Onevenwicht

Het onevenwicht tussen werk en privéleven is volgens de onderzoekers de grootste boosdoener. "Werken onder tijdsdruk, wachtdiensten en weekendwerk maken dat de dierenartsen weinig tijd en energie overhouden voor hun familie, vrienden en hobby's", stelt professor Van Hoof. De dierenartsen hebben lange werkdagen en kloppen gemiddeld zestig tot honderd uur per week. Gemiddeld verrichten ze tweemaal per week nachtwerk.

Tweede struikelblok is de financiële druk. "De Vlaamse dierenartsen worden onvoldoende vergoed voor de vele overuren en het nacht- en weekendwerk. Ook door noodzakelijke investeringen in hun praktijk met hoge kosten voor materiaal en door wanbetalers onder de klanten is de situatie financieel vaak onhoudbaar.”

Dokter Google

Tot slot weegt de emotionele belasting zwaar door. Het gaat niet alleen om emotionele beslissingen over de dieren zelf. Maar ook en steeds meer om hun emotionele en (te) mondige baasjes, die zich op elk moment van de dag en nacht als ‘dokter Google’ opstellen. De dierenartsen stelden in de enquête ook dat ze geen steun van de overheid krijgen.

Het onderzoek duidt enkele richtlijnen voor de nabije toekomst aan. Zo moet de toegang tot hulpverlening vergemakkelijkt worden, zou een mentor tijdens de opleiding de moeilijke context kunnen helpen voorbereiden en kan de financiële druk verlicht worden door een betere regeling via de beroepsvereniging.

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Xavier Debaere

  Dierenartsen worden in de ondernemerswereld gegooid zonder enige kennis van ondernemen. De dierenartsen die ik ontmoet geloven - net als heel wat andere ondernemers - dat de goedkoopste zijn de enige manier is om klanten aan te trekken. Dit is geen business-strategie maar een zelfmoordmissie. Spijtig genoeg weten ze van niet beter en leidt dit tot de bangelijke resultaten van dit onderzoek.

 • Thierry Vansweevelt

  Oei, is precies in veel sectoren hé. Leerkracht, verpleger, advocaat, huisarts, dierenarts, kantoorjob, kuisvrouw,... euh is er niet iets mis met ons landje ipv met deze beroepen??

 • Guy Dupont

  Lijkt me toch fel overroepen. Als dierenarts bepaal je toch zelf hoeveel en hoelang je werkt.!

 • Peeters Freddy

  Een dierenarts kan zelf toch bepalen hoeveel hij werkt, als dat 2 uur per dag is dan is dat toch zo.

 • Gunter Verleyen

  Ken er zelf die een inkomen hebben uit andere activiteiten en dan hun collega's plat concurrenten met dumpingprijzen