Vlaamse comedians eisen vrijlating van collega Manu Moreau

Facebook
Komiek Manu Moreau is afgelopen week aangehouden in een lopend gerechtelijk onderzoek naar de Antwerpse vzw Trekt Uw Plant, die ijvert voor het reguleren van de cannabisteelt. Dat werd ook door het parket bevestigd.

"Er werden in het kader van dat onderzoek achttien huiszoekingen uitgevoerd. Vijf personen werden voorgeleid en drie van hen werden aangehouden door de onderzoeksrechter. Ik kan bevestigen dat één van hen Manu Moreau is", zegt parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo.

De vzw Trekt Uw Plant werd in 2006 opgericht als eerste Cannabis Social Club van België. Het bezit van cannabis is nog altijd bij wet verboden, maar Trekt Uw Plant baseert zich op een ministeriële richtlijn van 2005, die stelt dat bezit door een volwassene van maximaal drie gram cannabis en/of een cannabisplant niet vervolgd wordt, tenzij er sprake is van overlast of van verzwarende omstandigheden.

Eigen plantage
Trekt Uw Plant zette eind 2006 haar eerste gemeenschappelijke cannabisplantage op poten, volgens het principe "één plant per lid". De plantage werd door de politie in beslag genomen. De vzw en enkele van haar leden werden door de correctionele rechtbank al twee keer veroordeeld, maar gingen in beroep telkens vrijuit. Trekt Uw Plant kweekt nog altijd cannabis voor het persoonlijk gebruik van haar leden, wat nu tot een nieuw gerechtelijk onderzoek heeft geleid.rv

Protest van comedians

Met de slogans 'Free TUP' en 'Free Manu' roepen collega-comedians en andere sympathisanten van de vzw op tot protest.  Op zijn Facebookpagina roept de Brits-Antwerpse comedian Nigel Williams op om dinsdag om 13u samen te komen aan het Justitiepaleis.

In een reactie aan onze redactie wil ook Antwerps comedian Patrick Van Den Kieboom het volgende kwijt: "Het is waanzin dat men een organisatie of personen die een open "beleid" voeren rond cannabis en hoe ze zich organiseren, als een criminele organisatie behandelt. Mij lijkt het belangrijker om de zware coke & heroïne maffia aan te pakken."