Vlaamse burgemeesters eisen oplossing voor "tikkende tijdbom" van pensioenfactuur statutairen

Illustratiefoto.
Photo News Illustratiefoto.
De oplopende kosten voor de pensioenen van statutaire medewerkers van gemeenten zijn een "tikkende tijdbom" en gaan ten koste van lokale investeringen. Dat klagen 258 van de 300 Vlaamse burgemeesters aan in een open brief. Ze roepen de federale regeringsonderhandelaars op om "een oplossing ten gronde" uit te werken.

Als enige overheid moeten de gemeenten zelf de pensioenen van hun statutairen op rust betalen. Voor de Vlaamse lokale besturen bedroeg de pensioenfactuur in 2018 ongeveer 1,3 miljard euro.

"Tegen 2024 wordt dat bijna 1,8 miljard euro, een toename met ruim 38 procent", zeggen de burgemeesters. "Dat de nieuwe Vlaamse regering hier voor een aantal gemeenten deels in tussenkomt, waarderen we, maar het lost ons probleem niet op: de meeste lokale besturen blijven volledig zelf opdraaien voor de pensioenfactuur.”

De burgemeesters spreken van een "tikkende tijdbom". "Geld dat naar pensioenen gaat, gaat niet naar andere dingen", luidt het. Daarom vragen de burgemeesters aan de volgende federale regering om "een oplossing ten gronde" uit te werken. "Eenzelfde regeling voor alle statutairen bij alle publieke overheden lijkt ons het meest billijk. Wat niet uit bijdragen van de werkgevers en werknemers komt, moet de schatkist financieren."

Komt er geen oplossing, dan zal dat ten koste gaan van lokale investeringen, waarschuwen de burgemeesters. "De aanleg van riolering of betekenisvolle stappen in armoedebestrijding, moeten dan wachten", klinkt het. "Onze inwoners verwachten sterk beleid: een veilig kruispunt, een nieuw woonzorgcentrum, kinderen met een volle boterhammendoos,... We willen dit ook realiseren, liefst innovatief, duurzaam en zonder verhoging van lokale belastingen.”
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Landsman

  Befin met jullie eifen verloningen te halveren dan zijn de kosten lager.

 • piet devlieger

  Veel gemeentes (bijvoorbeeld Kortrijk, waar ik woon) gooien met geld alsof er geen morgen bestaat. Ze weten dat ze voor die pensioenen moeten betalen dus moeten ze zich daarop voorzien. Ik moet bij mijn uitgaven ook vooruit plannen en heb geen overheid of burgers om geld te gaan eisen als ik te weinig heb.

 • Tom De Clerck

  Plaats een max van € 1500 pp op pensioen. iedereen gelijk!

 • patrick morel

  Vlaamse burgemeesters hebben 40 jaar de ander kant opgekeken en net zoals de meeste politici nooit een lange termijn visie uitgebouwd. Het potverteren en uitdelen van postjes ging maar door. Wie zal die riante pensioenen betalen. Ik heb 3 oplossingen, werken tot 67, een pensioen uitbetalen zoals in de privé, en het aantal burgemeesters met groot gevolg verminderen door fusies. Als een kustgemeente met 21.000 inwoners een gemeentehuis laat bouwen van 5 miljoen noem ik dat onverantwoord bestuur.

 • Paul Boutsen

  De burgemeesters, althans hun voorgangers, hebben echter een verpletterende verantwoordelijkheid in deze zaak. Immers men benoemde maar om de stemmen van betrokkenen en hun familie binnen te rijven.