Vlaamse bouwsector recycleert 90 pct bouw- en sloopafval

UNKNOWN

De Vlaamse bouwsector is Europees kampioen op het vlak van recyclage van bouw- en sloopafval. De sector recycleert vandaag 90 procent van dat afval, maar wil dat percentage nog opvoeren. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), afvalbedrijf SITA en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) starten daarom een communicatiecampagne met als vertrekpunt de afvalstoffeninventaris die opdrachtgevers van sloop- en ontmantelingswerken voortaan moeten opmaken.
 
12 miljoen ton
Voor elke Vlaming komt jaarlijks bijna twee ton bouw- en sloopafval vrij, of ongeveer 12 miljoen ton in totaal, voornamelijk ten gevolge van sloop- en ontmantelingswerken, luidt het woensdag tijdens een persconferentie. Ter vergelijking: het huishoudelijk afval dat alle Vlamingen jaarlijks samen produceren, bedraagt niet meer dan 3 miljoen ton.
 
50.000 ton gevaarlijk
Van het bouw- en sloopafval is ongeveer 0,5 procent gevaarlijk. "Dat lijkt weinig, maar per jaar gaat het toch om een aanzienlijk volume van zowat 50.000 ton", klinkt het. Vanaf 1 mei dit jaar zijn opdrachtgevers van sloop- en ontmantelingswerken verplicht om een afvalstoffeninventaris op te maken, voor bedrijfsgebouwen van meer dan 1.000 m3 en die een andere functie hadden dan wonen.
 
Die afvalstoffeninventaris moet ervoor zorgen dat er geen gevaarlijke afvalstoffen meer in het bouw- en sloopafval terechtkomen en dat asbest voortaan het bouw- en sloopafval niet meer kan vervuilen.
 
Scheiden aan de bron
De nieuwe campagne van VCB, SITA en OVAM wil bouwbedrijven er nu toe aanzetten om nog meer en beter aan de bron te sorteren. "Via roadshows en met affiches, brochures en bewustmakingspakketten zullen aannemers en werfarbeiders geïnformeerd worden over de nieuwe wetgeving en de voordelen ervan. De campagne wil hen er vooral toe aanzetten om gevaarlijk afval aan de bron te scheiden", klinkt het.
 
Het gezicht van de campagne is een frisse blondine, met de oproep "Doe het met mij! ". (belga/eb)