Vlaamse artsen stemmen massaal voor N-VA

THINKSTOCK
Meer dan de helft van de Vlaamse artsen geeft zijn of haar stem op 25 mei aan de N-VA. Open Vld staat op respectabele afstand tweede, voor CD&V. Als het van de Vlaamse artsen afhangt, haalt sp.a niet eens de kiesdrempel. Dat blijkt uit een peiling van de Artsenkrant naar de kiesintenties van huisartsen en specialisten. Meer dan 500 artsen namen aan de peiling deel.

Met een score van 56 procent voor het Vlaams parlement en de Kamer, en 42 procent voor het Europees parlement, laat N-VA in de peiling de andere partijen ver achter zich. Met 20 procent in het Europees parlement nadert Open Vld nog het dichtst, iets wat de liberalen wellicht aan Guy Verhofstadt te danken hebben. En met minder dan 5 procent haalt sp.a niet eens de kiesdrempel, tenminste als het van de Vlaamse artsen afhangt. Groen doet het dan weer beter, met zelfs 9 procent voor Europa, terwijl CD&V in Vlaanderen op 9 procent blijft steken. Minister-president Kris Peeters maakt dus maar weinig indruk op de artsen.

Volgens de artsen wordt dan ook best een N-VA-politicus minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, met name dossiervreter Louis Ide (39 procent), weliswaar op de voet gevolgd door dokter Maggie De Block van Open Vld (37 procent). Dat Laurette Onkelinx best opkrast, staat voor de Vlaamse artsen als een paal boven water. Zo'n 2 procent wil dat ze op post blijft.

Bart De Wever (N-VA) is de populairste politicus (40 procent), op grote afstand gevolgd door Maggie De Block (15 procent) en Kris Peeters (7 procent).

De resultaten van de verkiezingsenquête staan vandaag in Artsenkrant.