Vlaamse ambtenaren plannen staking op 21 september

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA).
BELGA Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA).
De ambtenarenvakbonden bij de Vlaamse overheid plannen een staking op vrijdag 21 september. Dat bevestigen ACV en VSOA vandaag. De bonden protesteren tegen de plannen van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) met het ambtenarenstatuut. "We starten op 21 september, wat erna volgt, hangt af van de Vlaamse regering", klinkt het.

De Vlaamse regering keurde eind juni op voorstel van Homans een principiële beslissing goed om Vlaamse ambtenaren bij ziekte nog dertig kalenderdagen lang hun volledige salaris uit te betalen. Daarna vallen ze terug op 65 procent. Bovendien worden de ontslagmogelijkheden voor statutairen uitgebreid.

De bonden kregen de agenda voor het komende sectorcomité van 24 september binnen. Op die agenda staat de harmonisering van het Vlaams personeelsstatuut. En dus willen de vakbonden in actie schieten. 

"Actiebereidheid is groot"

Er zal vandaag nog een stakingsaanzegging overgemaakt worden aan de minister, aldus Ilse Remy van ACV Openbare Diensten. "Dit zit heel hoog bij de personeelsleden. De actiebereid is groot. De mensen zeggen dat dit niet meer kan", aldus Remy. Ook bij de niet-gesyndiceerden en hogere profielen was de onvrede groot tijdens de personeelsvergaderingen, zegt ze. Alle acties die vanaf nu gevoerd worden, zullen ondersteund worden, voegt Francis Van Lindt van de liberale VSOA toe.

De socialistische vakbond ACOD heeft reeds een stakingsaanzegging lopen en voerde de voorbije weken al verschillende acties uit protest tegen de hervorming van het ambtenarenstatuut. Vorige maandag blokkeerde de vakbond nog verschillende sluizen op de binnenwateren in Vlaanderen. 

De actie is voor alle ambtenaren die onder het Vlaams personeelsstatuut vallen. Volgens Remy werken er zeker meer dan 20.000 mensen in de betrokken diensten. Het gaat bijvoorbeeld om de loodsen en sluiswachters of de mensen van VDAB, Kind & Gezin, Wegen en Verkeer, Mobiliteit en Openbare Werken, de justitiehuizen en dienst elektronisch toezicht op gedetineerden, de gemeenschapsinstellingen, de verschillende inspectiediensten zoals de milieu-inspectie ... Het onderwijs en De Lijn horen daar niet bij.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc castermans

  Verlengd weekend?

 • oswald billiet

  Het stakend België: De Lijn, Het Spoor, De Cipiers, De ambtenaren, Het onderwijs, er is wel iedere maand een organisatie die op de rem trapt. En daarmee is de organisatie van stakingen de core business van de bonden geworden.

 • Daisy Vanreet

  Positief voor de begroting, doe zo voort.

 • Herman De Wilde

  Terecht protest ;in dit land werkt niets meer wat uiteindelijk ook de bedoeling was evenals de oplopende schuld. Nationalisten met een verborgen agenda beleidsverantwoordelijkheid geven moest leiden tot een drama. Wat elke burger ervaart en zal blijven ervaren.

 • Lily De smet

  Staken???? Waarom??? Iedereen gelijk voor de wet he!!!!! Ale mannekes