Vlaamse ambtenaren nemen vaker vrijwillig ontslag: “Overheid zal competitiever moeten worden”

Shutterstock
Het aantal vrijwillige ontslagen bij de Vlaamse overheid is de voorbije vijf jaar tijd verdubbeld. Dat schrijft De Standaard op basis van cijfers van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). De Vlaamse overheid voelt blijkbaar de gevolgen van de concurrentieslag op de krappe arbeidsmarkt, klinkt het. 

Vorig jaar namen 393 Vlaamse ambtenaren vrijwillig ontslag, blijkt uit cijfers die Somers vrijgaf na een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid en partijgenoot Tom Ongena. In 2014 waren dat er slechts 188. Dezelfde tendens geldt voor ontslagen met onderlinge toestemming. Dat aantal steeg van 76 in 2014 naar 253 in 2019. De Vlaamse overheid voelt blijkbaar de gevolgen van de concurrentieslag op de krappe arbeidsmarkt, klinkt het. "Dit wijst erop dat ook de overheid competitiever zal moeten worden", zegt Ongena.  

Somers werkt intussen aan een uitdoofscenario voor de vaste statutaire benoemingen bij de Vlaamse overheid, om de omslag te maken naar een flexibel systeem met contractuelen. Op dit moment is ongeveer 70 procent van de meer dan 28.600 Vlaamse ambtenaren vastbenoemd. Somers gaat daarover nog overleggen met de overheidsvakbonden. Het uitdoofscenario voor vaste benoemingen ligt daar gevoelig.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Herman Cohen

  Wie de statuten wijzigt ten nadele zonder overleg , krijgt geen werkvolk meer, zie politie, leger, onderwijs,belastinginspecteurs,verpleging e.a. Dat ze er in Vlaanderen mee leren leven, ik zal wel stemmen!

 • ingrid grieten

  In de privesector hebben ze 1 bediende voor 1 funktie bij de overheid hebben ze 3 ambtenaren voor 1 funktie. En dat is de realiteit.

 • Ivan De Bakker

  De vaste benoeming is ingevoerd omdat de ambtenaar onafhankelijk moet kunnen werken, maw, hij niet voor zijn job moet vrezen als hij plots een socialist of een liberaal of een NVa-er boven zich krijgt. Door dit af te schaffen bestaat elke 4 jaar de kans dat je je job kwijt bent. Of als het budget op is... Leuk hé. Een andere reden van het verloop is dat er nog steeds incapabele mensen omhoog gepromoveerd worden ten koste van degene die het werk doen. Ambtenaar wordt een knelpuntberoep.

 • Pascal Badts

  Hoogst verwonderlijk voor deze die denken dat het leven van een ambtenaar perfect is.

 • Emi De graeve

  Bart Somers zou best zijn stappen zetten naar de uitdoving van de cumuls en de cumul pensioenen en de uitredingsvergedingen van parlementairen ipv het ambtenarenstatuut af te schaffen.