Vlaamse ambtenaren nemen vaker vrijwillig ontslag: “Overheid zal competitiever moeten worden”

Shutterstock
Het aantal vrijwillige ontslagen bij de Vlaamse overheid is de voorbije vijf jaar tijd verdubbeld. Dat schrijft De Standaard op basis van cijfers van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). De Vlaamse overheid voelt blijkbaar de gevolgen van de concurrentieslag op de krappe arbeidsmarkt, klinkt het. 

Vorig jaar namen 393 Vlaamse ambtenaren vrijwillig ontslag, blijkt uit cijfers die Somers vrijgaf na een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid en partijgenoot Tom Ongena. In 2014 waren dat er slechts 188. Dezelfde tendens geldt voor ontslagen met onderlinge toestemming. Dat aantal steeg van 76 in 2014 naar 253 in 2019. De Vlaamse overheid voelt blijkbaar de gevolgen van de concurrentieslag op de krappe arbeidsmarkt, klinkt het. "Dit wijst erop dat ook de overheid competitiever zal moeten worden", zegt Ongena.  

Somers werkt intussen aan een uitdoofscenario voor de vaste statutaire benoemingen bij de Vlaamse overheid, om de omslag te maken naar een flexibel systeem met contractuelen. Op dit moment is ongeveer 70 procent van de meer dan 28.600 Vlaamse ambtenaren vastbenoemd. Somers gaat daarover nog overleggen met de overheidsvakbonden. Het uitdoofscenario voor vaste benoemingen ligt daar gevoelig.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.