Vlaamse ambtenaren lokale besturen vragen opslag en kondigen staking aan

(Archieffoto)
Photo News (Archieffoto)
Het personeel van de lokale besturen in Vlaanderen legt woensdag het werk neer. Dat kondigen de vakbonden aan in een mededeling. 

Ze voeren die dag in de vorm van een 'Bal van de Burgemeester' een symbolische actie voor het gebouw van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om opslag te eisen. Het gaat om het personeel van de steden en gemeenten, OCMW's en provincies.

Tweedracht

"Bij de meeste overheden zijn er in het verleden al aanpassingen geweest op de loonschalen, maar bij ons is een lineaire loonsverhoging geleden van 1993. Daarnaast sluiten we normaal gezien om de twee jaar een sectoraal akkoord af, maar ook dat is intussen van 2008 geleden", legt Willy Van Den Berge, federaal secretaris ACOD LRB, uit.

Wat de zaak net iets complexer maakt, is dat er vanuit Vlaanderen via het Vlaams interprofessioneel akkoord wel nog altijd koopkrachtmiddelen worden voorzien, maar enkel voor het verzorgend personeel, wat neerkomt op ongeveer een derde van het personeel, gaat Van Den Berge verder. De bonden eisen dat aan die tweedracht een einde komt en er voor iedereen een aanpassing wordt voorzien.

"Eerste aanzet"

De actie van overmorgen vindt plaats om 10.30 uur en is volgens Van Den Berge een eerste, beperkte, actie. "Het is een eerste aanzet. We zullen zien welk vervolg we hieraan koppelen", aldus de bonden, die verdere acties dus niet uitsluiten. 

Afgelopen vrijdag had nog een grote ambtenarenstaking plaats in Brussel. Duizenden ambtenaren verzamelden toen om de nieuwe regeling van de ziektedagen aan te klagen.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raymond van der craen

  Weten sommige onder jullie welke beroepen onder het statut ambtenaren vallen? Ook ziekenhuizen, sluiswachters, politie, reinigingspersoneel, rusthuizen, spoorwegpersoneel, brandweer zijn ambtenaren. Eerst even nadenken eer sommige deze mensen het ambtenarenbestand voordurende liggen te bashen en niets gunnen!

 • Edgard Gielis

  nooit zoveel gestaakt als met michel hoe zou dat komen

 • Ronny Biesen

  Oplossing: halveer het ambtenarenbestand en geef de overblijvers 5% opslag, maar met verminderd pensioen. Leiders met ballen hebben we nodig in dit land, geen woozies.

 • vanaeken jokke

  Politie meeste van Europa per 1000 inwoners cipiers meeste van heel Europa leraars meeste van heel Europa politiekers meeste van Europa en nog eens allemaal de duurste Roger.

 • Roger Rymen

  In verhouding tot andere rijke landen telt België niet uitzonderlijk veel ambtenaren. Het overheidspersoneel in ons land behoort wel tot het duurste van Europa. Dat schrijft De Tijd op 15/07/2017 op basis van een studie van de Oeso. Komt daarbovenop nog een riant pensioen indien vast benoemd.