Vlaams parlementslid Christian Van Eyken vrijgelaten voor sabotage moordonderzoek

Photo News
Vlaams parlementslid en oud-burgemeester van Linkebeek Christian Van Eyken en zijn echtgenote zijn vrijgelaten na verhoor. Het pasgetrouwde koppel moet zich vanaf maandag verantwoorden voor de moord op de toenmalige echtgenoot van de vrouw en werd gisteren opgepakt voor verhoor. Ze werden urenlang ondervraagd in een onderzoek naar de mogelijke sabotage van het moordonderzoek. 

Enkele maanden geleden werd een dvd met bewijsmateriaal in het moordonderzoek vernield. Het parket opende een gerechtelijk onderzoek en ging gisteren over tot de ondervraging van de twee moordverdachten. “Er zijn verschillende verhoren uitgevoerd”, zegt Denis Goeman van het Brusselse parket. “Voorlopig is er niemand in verdenking gesteld. De twee werden na verhoor vrijgelaten.”

Niet alleen Christian Van Eyken en zijn echtgenote zijn gisteren ondervraagd, ook advocaten werden verhoord. “Iedereen die de dag dat die dvd-lezer is uitgebrand aanwezig was op de griffie, werd verhoord”, valt te horen op het parket. “Niemand is tot hiertoe in verdenking gesteld. Het onderzoek gaat intussen voort.” 

De toenmalige echtgenoot van Van Eykens nieuwe vrouw werd in 2014 dood terug gevonden in zijn appartement aan zee. Hij kwam om het leven door een kogel in het hoofd. Op camerabeelden was te zien hoe Van Eyken het appartement binnenstapt en even later samen met zijn nieuwe echtgenote het appartement verlaat.

Meermaals uitstel door problemen met bewijsmateriaal

Het gerechtelijk onderzoek leidde uiteindelijk naar Sylvia B. en UF-politicus Christian Van Eyken. Beiden werden in verdenking gesteld en in de lente van 2017 doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Daar werd het proces al meermaals uitgesteld omwille van problemen met het bewijsmateriaal en discussies over de bevoegdheid van de rechtbank.

Gisteren raakte dan bekend dat afgelopen zomer een DVD met opnames van de bewakingscamera’s vernield werd op de griffie van de Brusselse correctionele rechtbank. De computer waarin de DVD zat, schoot in brand en raakte vernield, net als de DVD zelf.

De kans dat het proces dat maandag moest beginnen, uitgesteld wordt, is bijzonder groot. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Stinkt weer. Bewijsmateriaal dat in brand vliegt en een parlementslid? Moet je dan in Belgie nog vragen stellen?

 • Marc Geerts

  Politiek stinkt als de pest in den Belgique.

 • marleen mertens

  toch raar dat zoiets gebeurt bij politicus

 • Jaak Pijlers

  Wat had je nu gedacht.

 • Frans Peeters

  bewijsmateriaal vernielen tegen, dan moet je niet ver zoeken maar als men nu een copy hiervan juridisch gaat betwisten dan zijn we ver van huis