Vlaams Parlement wil uittredingsvergoeding halveren tot maximaal 24 maanden

Illustratiefoto.
Photo News Illustratiefoto.
Het Vlaams Parlement heeft plannen om dieper te snijden in de uittredingsvergoedingen. Volgens verschillende bronnen bestaat er een politieke consensus dat alle parlementsleden in de toekomst nog maximaal 24 maanden lang een uitkeringsvergoeding krijgen. Nu ligt dat plafond voor sommigen nog op 48 maanden. 

De discussie over de uittredingsvergoedingen is niet nieuw. Ze laait ook telkens op wanneer het gaat om de (hoge) bedragen voor volksvertegenwoordigers met een lange staat van dienst. Een laatste opflakkering was er toen bleek dat afscheidnemend CD&V-minister Jo Vandeurzen recht zou hebben op een uittredingsvergoeding van 428.000 euro. Ook zijn CD&V-collega's Pieter De Crem (390.000 euro) en Eric Van Rompuy (477.000 euro) zouden recht hebben op hoge bedragen. 

In het Vlaams Parlement heeft een speciale werkgroep zich gebogen over het dossier van de uittredingsvergoedingen. Het parlement voerde eerder ook al ingrepen door. Zo werd de maximale uittredingsvergoeding sinds 2014 al geplafonneerd op 24 maanden of in totaal 233.000 euro. Maar sommige 'anciens' vallen nog onder het oude systeem en kunnen tot maximaal 48 maanden uittredingsvergoeding krijgen. 

Consensus

Volgens verschillende bronnen is er nu een politieke consensus om het plafond voor alle parlementsleden en ook meteen, dus nog voor het einde van de legislatuur, op 24 maanden te leggen. Dat zou betekenen dat er geraakt wordt aan de verworven rechten van een aantal parlementsleden.

Puur in theorie gaat het om 16 parlementsleden die al meer rechten hebben opgebouwd en die hun uittredingsvergoeding zouden zien dalen. Onder hen onder meer Herman De Croo (Open Vld), Rik Daems (Open Vld), Karim Van Overmeire (N-VA), Kris Van Dijck (N-VA), Jos De Meyer (CD&V), Sabine de Bethune (CD&V), Guy D'Haeseleer (Vlaams Belang), Bruno Tobback (sp.a), Renaat Landuyt (sp.a), Jo Vandeurzen (CD&V), Joke Schauvliege (CD&V) en Christian Van Eyken (UF).

 Jo Vandeurzen (CD&V) riskeert de helft van zijn vergoeding te verliezen.
BELGA Jo Vandeurzen (CD&V) riskeert de helft van zijn vergoeding te verliezen.

Halvering

Omdat verschillende van die parlementsleden wellicht na 26 mei terugkeren in het parlement, zou de verandering hen niet op korte termijn treffen. Maar sommige parlementsleden, zoals bijvoorbeeld Jo Vandeurzen en Karim Van Overmeire, hebben al aangekondigd dat ze geen nieuw mandaat in het parlement meer ambiëren. Zij zien hun uittredingsvergoeding dus terugvallen tot maximaal 233.000 euro. 

Ter herinnering: op die uittredingsvergoeding moeten een pensioenbijdrage (van 8,5 procent) en belastingen betaald worden. Het bedrag wordt ook niet in één keer uitbetaald, maar in maandelijkse schijven. De vergoeding is trouwens niet combineerbaar met een parlementair pensioen. Ze wordt ook niet uitbetaald aan parlementsleden die het parlement tijdens de legislatuur vrijwillig verlaten.

Informeel akkoord

Het is nu wachten of de politieke consensus de komende weken kan omgezet worden in een formele beslissing. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans bevestigt in De Ochtend dat er een informeel akkoord bestaat en is het een “formaliteit” om de verandering door te voeren. Zo staat de de kwestie volgende week maandag op de agenda van het Uitgebreid Bureau en wordt ze binnenkort voorgelegd aan de plenaire vergadering. Als die plenaire het licht op groen zet, gaat de maatregel meteen in.
68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacky Denayer

  Nu nog de parijdotaties en deelregeringen verminderen en we zijn op goeie weg

 • Dikke Van Aarschot

  is nog 200% te veel, als je uittreed omdat je je job niet graag meer doet verander je van werk, en als je weg moet omdat niemand voor u nog stemt omdat je je werk slecht doet, ja dan ook niks dus geen vergoeding nodig

 • marc van calster

  Goed, als ze geen enkele andere inkomsten hebben En dit dit bedrag duid nog altijd, dat er geen gevoel is met de met onze werkelijkheid Jullie staan veraf van het volk

 • Rik Bogaert

  Bijna verkiezingen zeker? Waarom toch altijd die beloftes net voor de verkiezingen? Iedereen weet toch dat het na de verkiezingen er niet meer over gepraat zal worden. Gans de politiek is toch poenschepperij?

 • Gerry Cle

  Iedere uittredingsvergoeding, hoe klein ook, is te veel voor iemand die bewust uittreed. Meestal stappen ze dan nog uit de politiek omdat ze een veel beter betaalde job gaan uitvoeren.