Vlaams Parlement veroordeelt geweld in Gaza, Groen en sp.a onthouden zich bij stemming

Plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.
Photo News Plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.
Het Vlaams Parlement veroordeelt het recente geweld aan de grens tussen Gaza en Israël. In een voorstel van resolutie, dat woensdag is goedgekeurd in het Vlaams Parlement, wordt aangedrongen op een "internationaal onpartijdig onderzoek" naar het geweld en wordt aan de Europese Unie gevraagd een "actieve bemiddelende rol" te spelen. Oppositiepartijen sp.a en Groen onthielden zich bij de stemming. Zij wilden graag verder gaan in de tekst. Vlaams Belang keurde de resolutie wel mee goed. 

Het geweld van de voorbije dagen aan de grens van de Gazastrook met Israël werd de afgelopen dagen al vanuit verschillende hoeken veroordeeld, onder meer door Vlaams minister-president Geert Bourgeois en premier Charles Michel. Die laatste drong ook aan op een internationaal onderzoek naar het geweld. 

In een spoedresolutie die woensdag in het Vlaams Parlement werd goedgekeurd, veroordeelt ook het Vlaamse halfrond het geweld. Het parlement vraagt een internationaal en onpartijdig onderzoek en roept de EU op een "actieve bemiddelende rol" op te nemen "om tot een duurzame vrede in de regio te komen".

Volgens hoofdindiener Karim Van Overmeire (N-VA) is het de hoogste tijd voor een "duurzame en vreedzame oplossing waarbij Hamas het bestaansrecht van Israël erkent en waarbij Israël akkoord gaat met een tweestatenoplossing."
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  Een onderzoek dat onafhankelijk is, daar zijn de groenen en de roden doodsbang van.

 • Gerry Cle

  Dat de oorlog de schuld zou zijn van Hamas is ongeloofwaardig. Vroeger weigerde Israël met de PLO te onderhandelen omdat dat terroristen waren. Hetzelfde later met fatah en nu weer met hamas. Wie er ook verkozen zal worden bij de Palestijnen, Israël zal weigeren om ermee te onderhandelen.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Groen en sp.a azen op joodse stemmen.

 • Marc Baeyens

  Zolang de terroristen van Hamas de plak zwaaien komt er geen vrede. Laat ons niet blind zijn voor de waarheid. Zij misbruiken hun volk om hun eigen doelstellingen te gebruiken, op een inhumane manier.

 • Romain Nolf

  Maakt eerst dat het in ons land draaid, want het trekt op niks !