Vlaams Parlement stelt beslissing over voordrachten bij Unia uit

Photo News
Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft nog geen beslissing genomen over de verdeling van de vier 'Vlaamse' zitjes in de raad van bestuur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Op vraag van Open Vld-fractieleider Bart Somers komt er een nota over de manier waarop de andere parlementen kandidaten voordragen. Op 15 juli volgt een nieuwe vergadering.

Vandaag raakte bekend dat Vlaams Belang in principe een zitje krijgt in de nieuwe raad van bestuur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Die raad van bestuur bestaat uit 21 zitjes, waarvan er vier aangeduid worden door het Vlaams Parlement. Door haar grotere electorale gewicht neemt Vlaams Belang één van die vier zitjes over van Open Vld. Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens liet vandaag ook verstaan dat zijn partij van plan is dat zitje op te eisen.

De kwestie werd maandag besproken op het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement, maar werd daar vrij snel doorgeschoven naar de volgende vergadering op 15 juli. Open Vld-fractieleider Bart Somers heeft namelijk een achtergrondnota opgevraagd om na te gaan hoe andere parlementen hun kandidaten selecteren. Bedoeling is om de kwestie op 15 juli opnieuw te bespreken in het Uitgebreid Bureau.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Zjeppe Fierens

  Somer met zijn 10% partijtje wil er dus een stokje voorsteken en de democratie voor de zoveelste maal verkrachten...

 • Jef Lois

  Met moet geen VB stemmer zijn om hier van te gaan kotsen, nU VB recht heeft op een zetel en OVLD zijn zetel gaat verliezen gaan ze de regels op punten en comma's controleren om VB ervtoch maar uit te kunnen houden. Beseffen ze nog steeds niet door zonte handelen dat ze telkens VB een gunst bewijzen. Verliezres draag uw verlies dat je aan jezelf te danken hebt en wijs die zetel toe of willen jullie helemaal van de kaart geveegd worden?

 • Rosa Cockx

  Ze kunnen het foefelen niet laten. Bevolking heeft gekozen maar blijkbaar houden ze daar geen rekening mee. Unia opdoeken zou een goede zaak zijn.

 • Moehmena Rahous

  Kiezers stemden op 26 mei 2019, democratisch, via hun (protest)stem op VB, dat de werking van Unia anders moet. Dat democratisch proces moet Unia respecteren, anders is er geen democratie meer en heeft Unia geen reden van bestaan meer. Dus VB mag zeker meezetelen in Unia om te trachten de wil van de kiezer uit te voeren. (Ik ben geen VB-stemmer, wel een democraat.)

 • Bruno Suykens

  Mocht het echt over de belangen van de burger gaan dan kan men beter dit vehikel opdoeken. Maar daar gaat het dus niet over. Over wat dan wel? Dat krijg ik in 500 karakters niet uitgelegd. Dan ga ik een boek moeten schrijven. De titel : België, Belgische politici hun nieuwe democratie en hun ondergang.