Vlaams Parlement schrijft nog amper zelf wetgeving

Plenaire vergadering in het Vlaams parlement.
Photo News Plenaire vergadering in het Vlaams parlement.
Slechts een op de vijf Vlaamse decreten komt er nog op initiatief van een lid van het Vlaams Parlement. De wetgevende functie van het parlement brokkelt regeerperiode na regeerperiode af. Dat meldt De Tijd vandaag.

Zowel het Vlaams Parlement als de regering kan wetgeving voorstellen, die in Vlaanderen decreten worden genoemd. Sinds de start van deze regeerperiode in 2014 is een op de vijf decreten het gevolg van een vanuit het Vlaams Parlement ingediend voorstel. De rest van het wetgevend werk vloeit dus voort uit ontwerpen van de Vlaamse regering.

Verkapte regeringsvoorstellen

Die verhouding zal de komende weken niet meer veranderen. Het Vlaams Parlement sluit pas op 24 april de deuren en traditioneel worden op het einde nog heel wat plannen door het parlement gejaagd. Maar uit een overzicht van het werk dat nog moet gebeuren en dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat de verhouding ongewijzigd zal blijven.

Terwijl 20 jaar geleden 30 procent van de goedgekeurde decreten door parlementsleden werden ingediend, gold dat voor deze regeerperiode slechts voor 19 procent van de goedgekeurde decreten, aldus De Tijd. Bovendien zijn een groot deel daarvan verkapte regeringsvoorstellen, zegt parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • andre van de wege

  schaf dit af geld gespaard

 • Jan De Bisschop

  Nog maar eens een bewijs dat die dure gewestelijke parlementen (vrij vertaald: praatbarakken) overbodig zijn. Een staat en één efficiënte regering regering, en de begroting is meteen op zijn plooi. De gewone man in de straat zal zijn zijn onderkomen en voeding en zorg kunnen betalen.

 • Dirk GEELEN

  Het Vlaams Parlement is totaal overbodig en kost ons zeer veel geld, BELGIE is nog steeds één klein landje en al die verschillende reglementen en wetten zijn verschillend.

 • Erik Desloover

  zoals JMDD zei het vlaams parlement is een praatcafe

 • robrecht Peeters

  tijd om ook het Vlaams Parlement te halveren gelet op de kwaliteit, de bekwaamheid van deze zetelhangers.