Vlaams Parlement keurt begroting 2015 goed

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
PHOTO_NEWS Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Na twee dagen debat heeft het Vlaams Parlement woensdagavond de begroting 2015 goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.

Twee dagen lang kruisten meerderheid en oppositie in het Vlaams Parlement de degens over de budgettaire en maatschappelijke keuzes van de regering-Bourgeois. We moeten nu snoeien om later te kunnen bloeien, was het centrale devies van meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld. De factuur mag absoluut niet doorgeschoven worden naar later door nu niet in te grijpen, klonk het nog.

Die rode lijn werd woensdagavond nog eens kracht bijgezet door minister van Begroting Annemie Turtelboom en minister-president Geert Bourgeois. "We kiezen niet voor schuldopbouw of extra belastingen. Onze boodschap is misschien niet vrolijk, maar we vragen inspanningen die doenbaar zijn. Dit is onze verantwoordelijkheid. We gaan dit niet doorschuiven naar degenen die na ons komen. Nu schuld opbouwen zou de beleidsruimte verkleinen, terwijl we net een investeringsregering willen zijn", aldus Bourgeois. "Als we die keuzes nu niet zouden maken, betalen we later de prijs", vulde minister Turtelboom aan.

"Top-vijf van Europa"

Volgens minister-Bourgeois is het gevoerde beleid nodig om "perspectief te bieden in de tweede helft van de legislatuur". "We willen een welvarende samenleving zijn met jobs en perspectief voor jonge mensen. Samen gaan we voor een samenleving die in 2020 tot de top-vijf van Europa behoort", dixit Bourgeois.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele vatte het in beeldspraak: "Vlaanderen heeft een obesitasprobleem terwijl we net een marathon willen lopen. Om die marathon te lopen moet je getraind zijn en moet je offers brengen en jezelf dingen ontzeggen. We weten niet hoe het parcours zal liggen. Zal er vaste ondergrond zijn of los zand? Maar met deze begroting zijn we klaar voor elk parcours dat we moeten lopen".

De linkse oppositiepartijen Groen en sp.a waren het evident niet eens met die boodschap. Volgens hen maakt de regering-Bourgeois de verkeerde keuzes en zijn de geplande besparingen "kil en asociaal". "Dit is een geen evenwichtige begroting en bovendien is de begroting zelfs niet in evenwicht", aldus sp.a-fractieleider John Crombez. Oppositiepartij Vlaams Belang viseerde dan weer vooral meerderheidspartij N-VA. Die partij heeft volgens Vlaams Belang de strijd voor de Vlaamse autonomie verloochend en heeft nog maar weinig terecht gebracht van de beloofde verandering.