Vlaams Parlement biedt excuses aan voor gedwongen adopties

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.
BELGA Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.
Het Vlaams Parlement heeft vandaag unaniem zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van gedwongen adopties. Er komt later ook een formeel en publiek moment waarin die excuses worden geformuleerd.

Dat staat in een resolutie die is ingediend door Lorin Parys (N-VA), Katrien Schryvers (CD&V), Martine Taelman (Open Vld), Freya Van den Bossche (sp.a) en Elke Van den Brandt (Groen). In de resolutie wordt de Vlaamse regering ook gevraagd de haalbaarheid van een Vlaams afstammingscentrum en bijbehorende DNA-databank te onderzoeken.

Naar aanleiding van de berichten over gedwongen adopties tussen de jaren vijftig en tachtig, waarbij kinderen onvrijwillig werden afgestaan voor adoptie in tehuizen en instellingen, organiseerde het Vlaams Parlement een reeks hoorzittingen over de kwestie. Tegelijk boog een expertenpanel zich op vraag minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) over het dossier.

Dat expertenpanel leverde begin mei zijn eindrapport af. In de aanbevelingen worden onder meer de oprichting van een Vlaams afstammingscentrum en een DNA-databank gesuggereerd. Het panel vroeg ook dat het Vlaams Parlement zijn verontschuldigingen zou aanbieden omdat de overheid veel te laat heeft gereageerd.

Vlaams afstammingscentrum

Met een resolutie komt het Vlaams Parlement nu tegemoet aan de aanbevelingen van de experten. Zo biedt het Vlaamse halfrond formeel zijn excuses aan "voor het feit dat de overheid te laat reageerde op de meldingen van gedwongen adopties". Het parlement zal aansluitend een brief schrijven en later dit jaar een publiek en formeel moment met excuses organiseren.

Tegelijk herhaalt het parlement de vraag van de experts aan de regering om de haalbaarheid van een Vlaams afstammingscentrum te onderzoeken. CD&V-parlementslid Katrien Schryvers: "In het afstammingscentrum moeten drie zaken vervat zitten. Ten eerste een DNA-databank met geanonimiseerde gegevens. Ten tweede dient ook een onafhankelijk zoekregister te worden opgericht, dat onafhankelijk staat van de DNA-databank. En ten slotte bekijken we ook de mogelijkheid voor een blijvend aanspreekpunt voor personen die zich slachtoffer voelen van de gedwongen adopties."