Vlaams koppel vertrok gisteren in volle chaos op Tenerife: “We zagen meteen dat niet iedereen op ons vliegtuig zou passen”

Peter Lyen en Rita Claes kunnen opgelucht ademhalen: zij zijn gisteren veilig geland op Belgische bodem.
rv Peter Lyen en Rita Claes kunnen opgelucht ademhalen: zij zijn gisteren veilig geland op Belgische bodem.
Rita Claes (58) en Peter Lyen (57) kunnen opgelucht ademhalen: gisteren omstreeks 23.45 uur is hun Ryanairvlucht vanuit het Spaanse Tenerife veilig terug geland op Belgische bodem. Zodra het vliegtuig opsteeg lieten ze evenwel een zestigtal Belgen verbouwereerd achter. “Enkel de personen met een genummerde plaats waren zeker van een plek op het vliegtuig”.

Rita en Peter hadden zich voorbereid op chaos. Maar liefst drie uur voordat hun vlucht zou opstijgen, arriveerden ze gisteren op de luchthaven van het Canarische eiland. Tot hun verrassing was er niet veel te merken van de gevreesde bombarie: geen gedrang, geen gejoel en zelfs niet overdreven druk. Dat zou allemaal nog volgen, na de douane.

“Toen we arriveerden op de luchthaven stonden er wel wat mensen aan te schuiven bij de balie van Ryanair”, zegt Rita nog. “Maar dat gebeurde netjes, rustig.” Het koppel besloot om een tijdje te wachten voordat ze hun gate opzochten: “Voor onze eigen veiligheid. Zodat we makkelijker afstand konden bewaren van anderen.”

Dat bleek geen slecht plan te zijn: zodra de twee bij hun gate arriveerden, werd het plotseling veel drukker. “We zagen onmiddellijk dat er veel te veel volk stond. Al die mensen pasten onmogelijk op dat vliegtuig.” Hand in hand met de drukte ging chaos: gejoel, geduw en getrek. En natuurlijk ook veel mondmaskers en handschoentjes. “De mensen van Ryanair probeerde boven het geluid uit te komen en schreeuwden dat iedereen rustig moest blijven.”

Hallucinante taferelen op de luchthaven in Tenerife: meer dan 600 toeristen moeten door 1 poortje om hun boardingsbewijs te tonen.
© Bart Leye Hallucinante taferelen op de luchthaven in Tenerife: meer dan 600 toeristen moeten door 1 poortje om hun boardingsbewijs te tonen.

Genummerde plaatsen

Peter en Rita voegden zich bij de massa en schoven aan. En ze hadden geluk: “We hadden genummerde plaatsen dus mochten we als eersten gaan zitten.” De personen die geen genummerde plaatsen hadden, stonden op een reservelijst, waar ze trouwens ook voor betaalden: schoten er plaatsjes over, mochten zij meevliegen. “En er waren wel wat plaatsen vrij. Die werden mondjesmaat opgevuld met gezinnen met jonge kinderen en oudere mensen”, vertelt Rita. Onder hen een Waalse vrouw die naast Rita en Peter kwam zitten: “Ze vertelde ons dat er nog zeker zestig mensen niet aan boord mochten. Zelfs mensen die al verschillende dagen op rij geprobeerd hadden om op het vliegtuig te geraken.”

Uiteindelijk landden Peter en Rita met een uurtje vertraging in Charleroi. “Allemaal dankzij ons genummerd plaatsje.”

Op de luchthaven moesten de passagiers van wel drie verschillende vliegtuigen door één gate, één poortje.
© Bart Leye Op de luchthaven moesten de passagiers van wel drie verschillende vliegtuigen door één gate, één poortje.

Ook onze fotograaf Bart Leye keerde woensdag huiswaarts vanop het Canarische eiland. Wat hij zag op de luchthaven van Tenerife tartte elke verbeelding: “De passagiers van wel drie verschillende vliegtuigen moesten door één gate, één poortje”. Op de foto’s die hij met zijn smartphone maakte, is duidelijk te zien hoe reizigers opeengepropt staan aan te schuiven. 

Eenmaal aan boord van het vliegtuig was de toestand niet veel beter: “Passagiers propten gebruikte papieren zakdoekjes tussen de stoelen of gooiden ze op de grond. Er werd aan het personeel van Ryanair gevraagd om het afval op te ruimen, maar dat gebeurde niet.” 

© Bart Leye
Eens op het vliegtuig begonnen passagiers papieren zakdoekjes zomaar op de grond te gooien.
© Bart Leye Eens op het vliegtuig begonnen passagiers papieren zakdoekjes zomaar op de grond te gooien.
© Bart Leye

In dit dossier hebben we de belangrijkste vragen en achtergrondinformatie over het virus voor u gebundeld.

Lees ook: 

Medicatie tegen coronavirus in zicht: “Mocht ik zelf Covid-19 hebben, dan zou ik dit nemen”

Godelieve is één van de dodelijke slachtoffers van coronavirus: “Ons mama was zo sterk, maar op één week tijd was het voorbij”
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Ik blijf rustig thuis. Al dat tumult en miserie kan me gestolen worden. Waarom moeten de mensen altijd maar op reis gaan. Is het ginder dan allemaal beter ? Ik woon wel op de buiten in een alleen staand huis. Mensen die ergens dicht bij mekaar op een appartement wonen, dat die er eens vandoor gaan begrijp ik wel.

 • Peter Straetemans

  En worden die 14 dagen in quarantaine gezet of moet dat niet?

 • Ronald Boudewijns

  wat ik mij “afvraag”, waren die niet op de hoogte van die “virus” “voor" ze vertrokken????? maar ja toch effe lekker op vakantie gaan, mag van mij hoor maar klaag dan ook niet nadien....

 • Johan Vervaeck

  We zien de mensen in Zaventem hun valiezen halen, in massa, dicht bij elkaar en dan mogen ze de wijde wereld in. Om van op uw 'gat' te vallen. Waar zit hier het gezond verstand? Hoeveel doden moeten er nog vallen? Moeten we er echt niet 'alles' aan doen nu?

 • paul goetghebeur

  Wat doet een mens nu nog op tenerife?