Vlaams-Brabant stimuleert anderstaligen om kinderen in de thuistaal voor te lezen

Thinkstock
De provincie Vlaams-Brabant lanceert in samenwerking met de vzw Linc in de bibliotheken van Machelen, Ternat, Liedekerke en Beersel het project "Thuis in taal" waarmee men anderstalige ouders een aantal hulpmiddelen aanreikt om voor hun kinderen voor te lezen in de thuistaal. Sinds 2016 loopt het project ook al in Halle, Vilvoorde, Leuven en Diest.

Het provinciebestuur liet hiervoor uitleenbare koffers met voorleesmateriaal in andere talen zoals het Roemeens, Spaans, Portugees en Arabisch samenstellen. In de vermelde bibliotheek worden ook meertalige voorleesmomenten georganiseerd evenals voorleesworkshops voor de ouders en grootouders om hen te overtuigen in hun eigen moedertaal voor te lezen aan hun kinderen en kleinkinderen. 

Voorlezen is nuttig omdat het de taalontwikkeling, de concentratie en creativiteit bij kinderen stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat men bij jonge kinderen best voorleest in de taal die thuis gesproken wordt. Kinderen die hun thuistaal goed beheersen hebben het makkelijker om het Nederlands of een andere taal te leren.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Peeters

  Toch niet voor kinderen van de 3de generatie. Vreemdelingen die hier nog maar pas zijn daar kan ik mij wel in vinden maar Nederlands moet de taal blijven.

 • Gerard Braeckmans

  Waar is men eigenlijk mee bezig?

 • Louis Vanden Boir

  Dat ze dan gewoon naar huis gaan, kunnen ze altijd hun thuistaal spreken en de mensen verstaan ze daar.

 • jeroen sabbe

  Zijn ze eigenlijk compleet ...... Pffff

 • mia Vanantwerpen

  Thuistaal is inderdaad voor thuis en akkoord dat (groot)ouders voorlezen in die taal, maar op school moeten ze de landstaal leren. Dat is voor hun toekomst van belang.