Vlaams Belanger voorzitter Kamercommissie Binnenlandse Zaken, wil volgende week al interpellatie over zwembadincidenten

Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere bij zijn eedaflegging twee weken geleden.
BELGA Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere bij zijn eedaflegging twee weken geleden.
Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere wordt de voorzitter van de Kamercomissie Binnenlandse Zaken. Zijn fractie heeft hem voor die functie aangeduid. Depoortere wil de commissie volgende week al bijeenroepen over incidenten in openbare zwembaden. 

Als vierde grootste fractie in de Kamer, na N-VA, Ecolo-Groen en PS, mag Vlaams Belang de voorzitter leveren voor één commissie. De keuze viel op de commissie Binnenlandse Zaken. Ortwin Depoortere zal nu voorzitter worden van die commissie, waar namens Vlaams Belang ook Dries Van Langenhove in zal zetelen. 

Volgens Vlaams Belang wil Depoortere volgende week al de commissie bijeenroepen om minister in lopende zaken Pieter De Crem (CD&V) te ondervragen over incidenten met jongeren in publieke zwembaden.

Zomerreces

De Kamer heeft vandaag overigens de verschillende commissies samengesteld, zodat de werkzaamheden van het federale parlement nu echt van start kunnen gaan. Een aantal commissies komen wellicht al volgende week bijeen. De week nadien volgt dan het zomerreces.

Commissies zijn vergaderingen met een beperkte groep parlementsleden die zich in een bepaalde materie specialiseren, bijvoorbeeld volksgezondheid of justitie. Het grootste deel van het wetgevend werk en van de controle op de regering vindt plaats tijdens die commissievergaderingen.

De precieze indeling van die commissies is nu, bij de start van de nieuwe legislatuur, wat aangepast. Zo is er nu één commissie voor Energie, Klimaat en Leefmilieu. Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal die voorzitten.

De voorzitterschappen van de verschillende commissies worden verdeeld volgens de grootte van elke fractie. N-VA mag twee voorzitters leveren. Kristien Van Vaerenbergh zal de commissie Justitie leiden, Peter Buysrogge die van Defensie.

Ecolo-Groen heeft ook twee commissievoorzitters. Stefaan Van Hecke zal de commissie Economie voorzitten, Marie-Colline Leroy wordt voorzitter van de commissie Sociale Zaken. Bij de PS wordt Jean-Marc Delizée voorzitter van de commissie Mobiliteit, Overheidsbedrijven en Federale Instellingen, Özlem Özem de commissie Grondwet en Institutionele Vernieuwing.

Vlaams Belanger Ortwin Depoortere wordt zoals gezegd voorzitter van de commissie Binnenlandse Betrekkingen, Veiligheid, Migratie en Bestuurszaken. Kattrin Jadin (MR) zal de commissie Financiën voorzitten, Els Van Hoof (CD&V) die van Buitenlandse Betrekkingen en Thierry Warmoes (PVDA) die van Volksgezondheid.

Politieke onschendbaarheid

De commissievoorzitters van N-VA en Vlaams Belang lieten dus al weten dat ze volgende week hun commissie willen samenroepen. N-VA wil bovendien ook dat de commissie Buitenlandse Betrekkingen samenkomt over Europese spreidingsquota voor asielzoekers en de commissie Energie over het Elia-rapport rond mogelijk stroomtekort, klonk het tijdens de plenaire vergadering.

Kamervoorzitter Patrick Dewael merkte op dat het nu aan elke commissievoorzitter is om het nodige te doen, en dat de agenda van de commissies niet tijdens de plenaire vergadering gemaakt moet worden.

De plenaire Kamer heeft ook de commissie voor Vervolgingen samengesteld. Die commissie moet zich buigen over eventuele vragen van het parket om de onschendbaarheid van een parlementslid op te heffen. Momenteel loopt er tegen Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) een gerechtelijk onderzoek, voor mogelijke inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet, naar aanleiding van de Pano-reportage rond Schild & Vrienden. Naar verluidt is er nog geen vraag gekomen van het openbaar ministerie om de onschendbaarheid van Van Langenhove op te heffen.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frederik Vanduffel

  Totaal misplaatst en een stunt, want men moet daar zelf zorgen voor de veiligheid. Dus typische stijl N-VA zonder verandering. Want VlBl zwijgt over onveiligheid en onrust in de steden. Klonk het niet ooit uit de mond van Tom dat hij achter de man van de straat staat? Waarom geen verbod van de seksindustrie van een maffia overheid, en de avondklok tegen het misdadig nachtleven? Hoe durft men boetes op leegstand op te leggen na de verdrijving van bewoners? frederikvanduffelgmail

 • stefan crama

  Bedroevend te moeten vaststellen dat dit probleem met allochtonen in zwemgelegenheden aangekaart word door extreem rechts. Is de veiligheid van burgers dan ook niet belangrijk voor de andere partijen. Daarna janken dat ze verliezen bij de verkiezingen.

 • eric debanne

  Links vergif partijen gaan tegen prutsen natuurlijk ...! Dat zwembad/probleem en in de pretparken ook oplossing vinden

 • Emile De Smedt

  Niet te hoge verwachtingen mensen.Wees gerust of liever verzekerd dat de traditionelen met onverwachte knepen stokken in wielen steken.Een VBer die orde op zaken zal stellen mag niet.Tante Unia en ander gesubsidieerde clubjes scherpen al messen.

 • Ronny Van Cleempoel

  Zo moet het !! Direct dit probleem aanpakken en niet rond de pot draaien. Eens zien wat antwoord er gaat komen. Eens zien hoe linkse partijen nu gaan reageren.