Vlaams Belanger Sam van Rooy is meest gedeelde Vlaamse twitteraar

Sam Van Rooy
Klaas De Scheirder Sam Van Rooy
Zes Vlamingen duiken op in de top honderd van meest gedeelde twitteraars in het Nederlandse taalgebied. Kersvers Vlaams Parlementslid Sam van Rooy van Vlaams Belang spant de kroon. Dat schrijven De Standaard en Gazet van Antwerpen vandaag.

De tweets van de Vlaams Belanger blijken bij de populairste van Vlaanderen. Het Nederlandse weekblad Groene Amsterdammer, het Algemeen Dagblad en de Utrecht Data School publiceerden woensdag de resultaten van een onderzoek naar het Twitter-debat in het Nederlands taalgebied. Daaruit blijkt dat uiterst rechts het platform domineert. 51 van de 100 meest gedeelde Twitter-accounts zijn uiterst rechts. Nog eens dertien hebben een conservatief rechts signatuur. Slechts vier accounts zijn links.

Op plaats vijf staat Sam Van Rooy. In de top 100 duiken nog enkele Vlamingen op. Behalve bekendere namen als Rik Torfs (75) en Theo Francken (28) zijn er ook minder bekende gezichten te vinden in de top. Zo staat Armand Vervaeck - bedenker van de hashtag #iksteunTheo en een van de twitteraars die het Marrakesh-pact op de agenda zette in Vlaanderen - op plaats 33. Verder duiken klimaatontkenner Jan Jacobs (twitternaam: "Ockhams") en N-VA'er Bart De Meulenaer uit Roeselare op in de top 100. Allemaal bevinden ze zich in het hart van verhitte cultuurdebatten zoals die over migratie en klimaatverandering.

De lijst met honderd meest gedeelde twitteraars is niet dezelfde als die van de meest invloedrijke twitteraars, verduidelijken de onderzoekers. "De stille meerderheid is gematigd, maar uiterst rechts is de mondige minderheid", klinkt het.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moehmena Rahous

  Bert Verlooy, uw reactie houdt geen steek. Ik kreeg mijn onderwijs in de jaren 1960 en 1970. Ik voel mij een menslievende milieubewuste (= sociaal-links-groen vandaag)... flamingant. Toch vind ik het onzin, dat klimaatdoemscenario wegens CO2-impact van mensen. En dat is het probleem: mensen 'geloven' hun 'influencers', zoals in goeroes. Zelf nadenken, vergelijken, of onderzoeken hoeft niet. Wie dat wel doet, noemen zij ontkenner, racist, fascist, dom. Zij polariseren en niet andersom!

 • Diego Sterckx

  Wat we zeggen of neerpennen het zal niet veel meer uitmaken We zijn er aan voor de moeite ! Het enige verschil is rechts heef het door en links gooit nog wat benzine op het vuur

 • maudy van leeuwen

  Een groot deel van de stille meerderheid en links zijn gehersenspoeld of hersendood, Wat de propagandamedia ( spreekbuis van de linkse elite en machthebbers) extreem-rechts noemt zijn realisten die nog voor zichzelf kunnen nadenken en die de invasie en kolonisatie van onze landen, het landverraad, het geknoei, het bedrog, de manipulatie, de hersenspoeling en de torenhoge schulden en belastingen, etc. kostsbeu zijn.

 • Bert Verlooy

  Racisten, fascisten, en andere domme mensen (waaronder klimaatontkenners, creationisten) zijn populair tegenwoordig. Het niveau van het onderwijs dat de laatste 20 jaar aan het instorten is, het IQ van mensen geboren na de jaren 70 dat aan het dalen is en de jeugd die steeds burgerlijker, materialistischer en banger wordt, is een grote hulp voor zulk slag van politiekers en partijen.

 • DIRK VAN DESSEL

  De sociale media vormen het vereiste objectief-correct tegengewicht voor de politiek-correcte propaganda die we gedwangvoederd krijgen door de main stream media.