Vlaams Belang zet De Wever onder druk

Chris Janssens en Tom Van Grieken.
Photo News Chris Janssens en Tom Van Grieken.
Vlaams Belang stuurt aan op een rechtse frontvorming. "Als we een Forza Flandria vormen, zijn we incontournable", zegt VB-onderhandelaar Chris Janssens in 'De Morgen'. De versnelling kan dit weekend al ingezet worden. Dan voert 'informateur' Bart De Wever (N-VA) nieuwe gesprekken.

Tot nog toe schikte Vlaams Belang zich voorbeeldig naar de agenda en het tempo van Bart De Wever, maar nu zet de partij een tussensprint in. In een opiniestuk in Knack vraagt Chris Janssens aan de N-VA-voorzitter en Vlaamse 'informateur' om samen een front te vormen en een ultimatum te stellen aan de andere partijen. "Het idee van Forza Flandria (een rechtse samenwerking waarover al sinds de jaren 90 gepraat wordt, red.), is niet dood", verduidelijkt Janssens. "We zijn de twee grootste partijen van Vlaanderen, het is tijd om schouder aan schouder te staan. Als we samen een front vormen, zijn we incontournable. Dan moeten CD&V en Open Vld kleur bekennen: willen ze regeren zonder ons, dan moeten ze dat doen met alle kleine partijen, inclusief de communisten."

Het manoeuvre van Vlaams Belang zet niet zozeer CD&V en Open Vld onder druk, maar vooral N-VA. Ook De Wever moet stilaan duidelijkheid verschaffen, zo is tussen de lijnen te lezen: wil hij een serieuze poging doen om een regering met het VB in de steigers te zetten, of maakt hij uiteindelijk toch de opening naar een Zweedse of misschien zelfs een Bourgondische coalitie (met Open Vld en sp.a)? Volgens bronnen is het aannemelijk dat De Wever begin volgende week concrete voorstellen of pistes aan de mogelijke coalitiepartners voorlegt. (DM)
229 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • François Vande Wynckel

  De twee grootste partijen moeten gewoon een regering vormen. N-VA heeft wel verlies geleden maar blijft toch de grootste partij en samen met het VB moeten ze een regering vormen, de vraag is wie wil de derde partij zijn.

 • Bern Vermeulen

  In een voetbal gebeuren , kunnen ook de verliezende ploegen niet 'samen' de beker opeisen dus waarom in de politiek wel? De kiezer zijn beslissing volgen en volgens het aantal stemmen een regering vormen is nog het meest democratische. Anders zijn verkiezingen zinloos, waarom zijn de traditionele partijen zo bang van zogenaamde partijen die niets zouden verwezenlijken, laat ze het eens proberen slechter kan het niet worden.

 • karin verwimp

  Ik ken er een behoorlijk aantal die nu vanwege het cordon niet op het VB gesteld hebben maar dat bij de volgende verkiezingen wél gaan doen als VB niet mee in de regering komt. Ze zijn het beu dat er voor gene meter naar hen geluisterd word door de politiek.

 • Filemon De Wilde

  V.B. jullie zijn stout geweest. Jullie hebben toekomstige gelden bestemd voor de kassen van de verliezende partijen een knauw gegeven. Onvergeeflijk. Zeker ook uit de kas van de nva. Wees op jullie hoede. Geef niet teveel toe aan BDW want het zal gebruikt worden op het moment dat men jullie in de gracht rijdt.

 • jos jansen

  Regeren met VB of nieuwe verkiezingen,CD&V en open VLD zullen dan laag vallen.