Vlaams Belang wil onderzoekscommissie en verdere regionalisering gezondheidszorg

Chris Janssens (l) en Barbara Pas (r).
Joel Hoylaerts / Photonews Chris Janssens (l) en Barbara Pas (r).
Bij het bestrijden van de coronacrisis werden zoveel blunders begaan dat er dringend nood is aan een onderzoekscommissie, zowel op federaal als op Vlaams niveau. Dat besluiten Vlaams Belang-fractieleiders Barbara Pas en Chris Janssens in hun ‘Coronablunderboek’ dat vandaag wordt voorgesteld. Ze pleiten ook voor homogene bevoegdheden in de zorg op Vlaams niveau en kleinere woonzorgcentra.

In hun boek geven Kamerfractieleidster Pas en haar Vlaamse collega Janssens een overzicht van de pijnpunten van crisis, zoals het tekort aan beschermingsmateriaal, het aarzelend optreden bij de start van de crisis, het nut van het gebruik van mondmaskers of de toestand in de woonzorgcentra. Voor Pas is het essentieel dat de fouten en tekortkomingen van het beleid grondig worden onderzocht, "tot op het bot". Dat moet gebeuren in een onderzoekscommissie die onderzoeksdaden kan verrichten en de betrokkenen ondervragen, "zodat de in dit boek beschreven blunders zich nooit meer kunnen herhalen".

Verschil in visie

Deze namiddag buigt de kamercommissie Binnenlandse Zaken zich overigens over een voorstel van Vlaams Belang voor een onderzoekscommissie. Maar ook in het Vlaams Parlement dient dergelijke commissie opgericht te worden.

Voor het Vlaams Belang toont het boek ook aan dat de aanpak van een crisis, zoals Covid-19, in België niet efficiënt kan gebeuren. Herfederaliseren van de zorg is geen oplossing voor de partij. De gedeeltelijke regionalisering kwam er immers niet voor niets en het zou al te gek zijn om bevoegdheden te verschuiven naar een niveau dat al decennia aan zijn limieten zit, luidt de redenering. Barbara Pas wijst ook op het verschil in visie op de gezondheidszorg in de beide landsdelen, zoals inzake preventie. Voor haar is het duidelijk dat een beleid op maat en een responsabiliserend beleid enkel kan via homogene bevoegdheden op deelstaatniveau.

Verkiezingen

Het Vlaams Belang ziet de volledige overheveling van de bevoegdheid over de zorg er liefst komen na (vervroegde) verkiezingen. Als dat niet mogelijk is, pleit de partij voor de oprichting van gewestelijke ministeriële comités, waarin de Vlaamse en Franstalige ministers binnen de federale regering respectievelijk met eigen middelen een eigen gezondheidsbeleid kunnen voeren.

Op Vlaams niveau pleit het Vlaams Belang voor een hervorming van de woonzorgcentra. De partij schuift een concept naar voor van kleine leefbubbels waar een beperkt aantal bewoners in een eigen leefruimte verblijven, ondersteund door een eigen team van zorgkundige, logistieke en huishoudmedewerkers. Bij een eventuele besmetting kan de leefgroep eenvoudig en snel in quarantaine gaan. Op korte termijn moet elk woonzorgcentrum beschikken over een virus-draaiboek, zoals dat nu reeds bestaat voor de brandveiligheid, en over een minimumvoorraad aan beschermingsmateriaal.
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan peeters

  Herfederalisering is de enige oplossing,in België overal dezelfde regels. Het VB kan heel veel zeggen, maar wie ook maar enige moeite doet om hun programma te lezen weet direct dat dat niet te verwezenlijken is, ofwel financieel niet en heel veel punten gewoon wettelijk niet, maar dat is geen probleem voor uiterst rechts, zij doen gewoon hun zin en staan boven de wet. Populistische praat verkopen is wel heel makkelijk.

 • Gerry Cle

  Wat een onzin. De gewestelijke regeringen verlamd en blij dat de federale regering het heft in handen nam. Als er amper mondmaskers zijn voor zorgverleners kan men moeilijk de bevolking aanraden om er te dragen. Hun kijk op de toekomstige Vlaamse zorgverlening lijkt me ongelooflijk duur. Er is amper personeel voor de grote WZC bubbels laat staan voor de kleine.

 • Jens van den Broeck

  Deze coronacrisis heeft bewezen dat herfederaliseren het STOMSTE is wat je kunt doen. Niks werkt federaal. Alles splitsen: 1 Vlaamse regering en 1 Vlaams land.

 • Jean Pierre Dekeersmaecker

  ze zitten nog niet in de regering en ze zijn zich al goed aan t bedienen. NVAbis

 • Danny Weckhuyzen

  Alles herfederalizeren !!! Wij leven met meer dan 200 nationaliteiten in België en dan zijn taalgrenzen absurd !!! Terug naar 1 enkele regering voor dit land; dit is de meest logische en de grootste besparing voor dit land !