Vlaams Belang wil meer aandacht voor senioren

Vlaams Belang wil een beter seniorenbeleid, zo vertelden ze op hun jaarlijkse seniorendag.
Getty Images Vlaams Belang wil een beter seniorenbeleid, zo vertelden ze op hun jaarlijkse seniorendag.
Elke gemeente moet over een schepen voor seniorenbeleid en een seniorenloket beschikken, waar senioren met al hun vragen terecht kunnen. Om eenzaamheid bij senioren te bestrijden dienen OCMW's alleenstaande 65-plussers op te bellen om te vragen hoe het gaat. Ze kunnen ook bpost inschakelen om vereenzaming te detecteren en er kan een centraal meldpunt worden opgericht. Dat zijn enkele voorstellen die zaterdag op de tweede seniorendag van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement werden gelanceerd.

De belangrijkste eisen van het Vlaams Belang rond het seniorenbeleid stonden reeds in het laatste verkiezingsprogramma, zoals de splitsing van de sociale zekerheid, een minimumpensioen van 1.500 euro en een maximumfactuur voor rusthuizen. Om de druk op de rusthuizen te verminderen, pleit de partij voor een maximale ondersteuning voor de mantel- en thuiszorg. 

Vlaams Belang wil ook dat de Buurtinformatienetwerken (BIN) extra aandacht besteden aan buurtbewoners van gevorderde leeftijd. Om straatcriminaliteit aan te pakken moet pepperspray zo snel mogelijk gelegaliseerd worden en dienen de gemeenten luidruchtige anti-aanrandingsalarmen - in navolging van de #120db-vrouwenbeweging in Duitsland - ter beschikking te stellen van senioren. Voorts moeten de gemeenten premies voorzien voor senioren die willen investeren in veiligheidsvoorzieningen voor hun woning, zoals betere sloten of een alarmsysteem.

Geld

Bij de scheiding van hun kinderen hebben grootouders recht op een gegarandeerd bezoekrecht voor hun kinderen, vindt het Vlaams Belang. De partij pleit ook voor de volledige afschaffing van de erfbelasting. De senioren die nood hebben aan een personenalarm hebben recht op een volledige terugbetaling van de kosten.

Vlaams Belang eist dat de gemeenten het aanpassen en verbouwen van grote woningen met het oog op levenslang wonen ondersteunen. De inkomensgrens voor de Vlaamse aanpassingspremie voor 65-plussers moet opgetrokken worden van 30.640 euro voor samenwonenden of gehuwden naar 36.000 euro.

Eenzaamheid

De partij zet ook sterk in op het bestrijden van eenzaamheid bij senioren. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het computersysteem van Knokke-Heist, dat op basis van het gesprek van een telefoniste met een alleenstaande 65-plusser kan afleiden of er eenzaamheid en isolement dreigt. Voorts kunnen ook de postbodes worden ingeschakeld. Ze komen dagelijks bij de mensen thuis en zijn zeker voor ouderen een aanspreekpunt. Ook kijkt de partij naar het voorbeeld van Brugge, waar een centraal meldpunt bestaat waar men kan melden dat een medeburger van gevorderde leeftijd in diepe eenzaamheid leeft.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Peeters

  Meer en meer mensen gaan eenzaam worden dankzij technologie je moet achtereen voor bijna niets meer buiten bank winkelen contact met mensen alles gaat digitaal. ook moeten mensen veel langer werken dus de straat bijeenkomsten van vroeger zijn er niet meer men kent zelfs zijn buren niet meer.

 • GERARD DE PELECIJN

  Toch een partij die aan hun mensen denkt!

 • guido vermeyen

  Dan gaan ze weer verwijten krijgen dat ze weer "populistisch " bezig zijn.....gevangenen hebben een beter bestaan.

 • Jean West

  dirk claeys ik ben 70 en ik werk zowel met Windows als met de iMac. Wij zijn opgegroeid met de op korte tijd grote verandering van de pc, internet enz. Het niet kunnen mee werken is niet het probleem maar het betalen met het lage pensioen wat we hebben.

 • Lea Van Heybeeck

  Zolang ze elke dag vreemdelingen en illegalen binnen laten, zal er NOOIT geld zijn om al die dingen uit te voeren. Nochtans zou dit op de eerste plaats moeten staan om eigen burgers, ouderen, zieken, gehandicapten te verzorgen, tenslotte zijn zij het die het land financieel recht houden, maar neen, de huidige regeringen zorgen eerst voor vreemdelingen en illegalen die hier niets te bieden hebben.