Vlaams Belang wil "het echte Europa" beschermen tegen EU

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
BELGA Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
In het Paleis op de Meir in Antwerpen heeft Vlaams Belang vanavond een slotmeeting gehouden voor haar Europese verkiezingscampagne. Gerolf Annemans, lijsttrekker van de extreemrechtse partij, haalde uit naar de "linkse en financiële elites die met elkaar verstrikt zijn geraakt" en stelde dat zijn partij er is voor "het echte Europa", dat volgens hem moet worden beschermd tegen de Europese Unie.

Ook partijvoorzitter Tom Van Grieken liet op de slotmeeting verstaan dat hij Europa op zijn sterkst ziet in de vorm van "verschillende natiestaten die samenwerken én elkaar gezond beconcurreren". Vlaams Belang trekt naar de verkiezingen met de boodschap dat de Europese Unie de gemiddelde Vlaming meer kost dan opbrengt en haar "open grenzen" hebben geleid tot fenomenen als islamisering en jobs die worden ingenomen door goedkope buitenlandse werkkrachten. De partij wil onder meer het Schengenverdrag opzeggen, de Conventie van Genève aanpassen en uit het VN-migratiepact stappen en noemt zich "de enige echte EU-kritische partij in Vlaanderen".

Annemans verwelkomde zijn militanten door de groeten van Italiaans vicepremier Matteo Salvini over te maken, een van zijn voornaamste medestanders op het Europese toneel. Diens populariteit doet ook het VB dromen van een goed resultaat op 26 mei. "Wij willen de verschillende nationale en culturele identiteiten weer in het centrum van Europa plaatsen", zegt Annemans over de Europese bedoelingen van zijn partij.

"Wij zijn niet tegen Europa, integendeel. Ik ben het beu om extremist genoemd te worden, want de echte extremisten zijn de 'big bosses' die de essentie van Europa aan het vernietigen zijn met hun opengrenzenbeleid. De EU is van de banken en grote mediagroepen, wij zijn er voor het volk, voor het echte Europa. Ik heb de hoop dat de ondergang van Europa nog af te wenden is nog niet opgegeven.”
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  @Lore Kluwer.De States en Canada vergelijken met Belgie!Wat een grootheidswaanzin!De verenigde staten van Amerika dat marcheert toch waarom zouden de verenigde staten van Europa niet kunnen functioneren?En als Vlaanderen onafhankelijk wordt gaat men dan ook janken omdat de rijke streken zullen moeten bijdragen voor minder economische regios?

 • guido vermeyen

  Hopelijk komt er eindelijk orde in heel europa, en te beginnen met België, al splintergroepjes verbieden enkel nog partijen die iets concreets te vertellen hebben. Schoon schip maken in de chaos die nu heerst, want wat niet overzichtelijk is, daar wordt geprofiteerd, en duidelijke wetten zonder de achterpoortjes, zoals Van Overtveldt ze gemaakt heeft, ook justitie is dringend aan hervorming toe, want sinds Geens is die chaos maar enkel toegenomen..en de interpretatie van de wet duidelijk stellen

 • Bert Bangers

  Hopelijk wordt het VB, de EU wilt op termijn EUSSR worden. Dat moet tegengehouden worden!

 • Lore Kluwer

  @jos beverke Samenwerken is perfect mogelijk zonder verplichte solidariteit door de strot geramd te krijgen. De VS werkt samen met Canada via CETA. Zijn er miljardentransfers van de VS naar Canada? Nee. Vergelijk dat eens met ons: elke Vlaming is week in week uit verplicht 150 euro solidair met de Walen. En wat krijgen we? Stank voor dank. Idem in Europa, waar er ook verplichte solidariteit is maar ze die hebben weggemoffeld met moeilijke woorden zoals "mutualisering van de schulden".

 • julien de meulder

  akkoord met een europa maar dan moet er maar een regering zijn en moeten alle wetten in europa hetzelfde zijn alsook deloonkost en btw tarieven dan zal er geen loon kloof zijn tussen de oostblok landen .