Vlaams Belang: "Vlamingen voor tweede keer opgelicht"

De Vlamingen worden tweemaal gerold bij de vorming van de regering-Leterme. Dat vindt het Vlaams Belang. Het communautaire werd eerst uit het regeerakkoord gelicht en bij de verdeling van de mandaten hebben de Franstaligen vijf staatssecretarissen gekregen tegen twee voor de Nederlandstaligen.

"Truc met de staatssecretarissen"
Voor de partij heeft Yves Leterme eerst het institutionele luik uit het regeerakkoord gelicht om de Franstaligen niet te veel voor het hoofd te stoten. "Vandaag blijkt dat de Vlamingen voor een tweede keer gerold worden. Naast de grondwettelijke pariteit in de ministerraad kan men niet. Onbegrijpelijk is echter dat Leterme toestaat dat van de zeven staatssecretarissen, er 5 Franstaligen en slechts 2 Nederlandstaligen zijn", klaagt het Vlaams Belang aan. Dit onevenwicht is nooit gezien, stellen partijvoorzitter Bruno Valkeniers en de fractieleiders in Kamer en Senaat, Gerolf Annemans en Joris Van Hauthem.

"De truc met de staatssecretarissen kan zelfs niet verdoezelen dat Leterme de Vlamingen in het algemeen en zijn eigen kiezers in het bijzonder op een grandioze manier aan het oplichten is", besluiten ze. (belga/eb)