Vlaams Belang viert 40ste verjaardag met lof aan Catalanen en uithaal naar "schijtlaarzen" van N-VA

"Je kan niet de onafhankelijkheid geweldig vinden voor Catalonië en Schotland, maar voor Vlaanderen dat minder belangrijk vinden"

belga
"De Catalanen brengen onze strategie in de praktijk. Catalonië toont Vlaanderen de weg." Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op het partijfeest voor 40 jaar Vlaams Belang. Van Grieken neemt daarbij de communautaire koers van N-VA op de korrel. "Je kan niet de onafhankelijkheid geweldig vinden voor Catalonië en Schotland, maar voor Vlaanderen dat minder belangrijk vinden."

Aan het Antwerpse Steenplein, op een steenworp van het Antwerpse stadhuis, zijn zondag vele honderden militanten samengekomen om het 40-jarige bestaan van Vlaams Blok/Vlaams Belang te vieren. Het partijfeest werd opgeluisterd met videoboodschappen van buitenlandse politieke gelijkgezinden zoals de Franse Marine Le Pen en de Nederlander Geert Wilders.

Catalonië

In de toespraken van de verschillende partijtoppers passeerden de klassieke VB-thema's de revue, gaande van het streven naar Vlaams onafhankelijkheid en de noodzaak van een immigratiestop tot kritiek op de islamisering. De klassieke slogans "eigen volk eerst" en "België barst" rolden over het Steenplan en de rol als "outsider" in het politieke speelveld, als "luis in de pels" van de traditionele partijen, werd regelmatig in de verf gezet. 

Partijvoorzitter Tom Van Grieken verwees in zijn toespraak onder meer naar het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. "De Catalanen brengen onze strategie in de praktijk. (...) Catalonië toont Vlaanderen de weg. Onze Vlaamse eisen horen niet langer in de koelkast maar op nummer 1", aldus Van Grieken, met een duidelijke vingerwijzing richting N-VA.

photo_news

Schijtlaarzen

Kamerlid en ondervoorzitter Barbara Pas verwoordde de kritiek aan het adres van N-VA wat minder diplomatisch: "Als ik zulke lafbekken, zulke angsthazen, zulke schijtlaarzen als de N-VA'ers bezig zie, dan overtuigt mij dat wij verder en verbetener dan ooit onze nationalistische strijd moeten voeren", klonk het. 

De partij trapte eerder deze week de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar af met de eis van een immigratiestop als centrale thema. Volgens voorzitter Van Grieken vormt Vlaams Belang "the last line of defense".

"Als wij onze Vlaamse identiteit niet verdedigen, wie gaat het wel doen. Als wij onze normen en waarden niet verdedigen, dan zal de generatie het na ons niet meer kunnen doen omdat ze minderheid geworden zijn in eigen land", aldus Van Grieken.

photo_news

Islamisering

Kamerlid Filip Dewinter spreekt trouwens tegen dat zijn partij zich zou terugtrekken uit de grootsteden. "Niets is minder waar! Het Vlaams Belang laat Brussel, Gent, Mechelen, Antwerpen en zovele andere Vlaamse steden niet en nooit los, ook al zijn we in bepaalde wijken en buurten een minderheid geworden."

Dewinter zoomde in zijn toespraak vooral in op de islamisering. "Wie de islam zaait, zal de sharia oogsten. De islam is als een sprinkhanenplaag: hij strijkt neer, vreet alles kaal, levert geen enkele sociale, culturele of maatschappelijke meerwaarde op en wie zich verzet, gaat eraan."

belga58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Het VB is bijna al zijn pluimen kwijt. Bovendien is elke stem op het VB een verloren stem aangezien het VB nooit aan de macht zal komen door het cordon sanitaire. Alle andere partijen gaan dan weer samen in bad en doen dan weer 4 jaar niets anders dan bakkeleien omdat men niet tot een compromis kan komen met zoveel verschillende partijen. (zie de beruchte "zwarte zondag" toen het VB een monsterscore haalde).

 • Ramo

  Jean paul pelis.hoe jij zegt met propere handen maar zij krijgen de afwas niet gedaan .zal wel voor mij over kleinkinderen zijn

 • Bernd Vaes

  Het VB is een Volksunie-broeder van N-VA en zou dus best minder onbeschaafd tegenover zijn broer zijn. Tegenstand tussen twee politieke partijen is normaal, in het licht van komende verkiezingen, maar een minimum aan beleefdheid tegenover een broer is wel aangewezen. Maar goed, beide partijen zijn bedenkelijk.

 • Jan Van Rompaey

  Dankzij de nieuwe leider zakt het VB naar 5%.Geef me maar terug De Winter die op de barricades ten aanval ging. Het VB is een tam lammetje geworden. De woorden eigen volk eerst zijn begraven, in de vergeetput gesmeten. Door het NVA worden we dagelijks belogen en bedrogen. Janssens was niet slechter dan De Wever.

 • Jacob de Meerdere

  Tja, helemaal ongelijk hebben ze alvast niet.