Vlaams Belang verkoopt valse ‘Vlaamse identiteitskaarten’ voor Warmste Week, vzw die gesteund wordt reageert boos

De zogenaamde 'Vlaamse identiteitskaarten' van Vlaams Belang.
Belga/Vlaams Belang De zogenaamde 'Vlaamse identiteitskaarten' van Vlaams Belang.
De partij Vlaams Belang heeft alle parlementsleden een valse ‘Vlaamse identiteitskaart’ bezorgd en is een actie gestart waarbij ook het grote publiek zo’n kaart kan kopen. De opbrengst ervan gaat naar vzw Boven De Wolken, die zich inzet voor ouders van doodgeboren kinderen. Alleen: die organisatie valt uit de lucht en is niet opgezet met de manier waarop de partij zich ermee associeert. 

“Ook een breedgedragen en hartverwarmende solidariteit maakt deel uit van de Vlaamse identiteit”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken in een persbericht. “Vlaams Belang is van oordeel dat de beste manier om de kiezer het beleid te geven dat hij of zij wil, nog steeds een onafhankelijke Vlaamse staat is. In die staat kunnen we onze eigen identiteit - onze eigen waarden, normen en cultuur – beschermen en onze mensen op de eerste plaats zetten.”

De partij verkoopt “symbolisch Vlaamse identiteitskaarten om het democratische streven naar een onafhankelijk Vlaanderen extra in de verf te zetten”, klinkt het. De opbrengst van de verkoop gaat naar De Warmste Week, meer bepaald naar de vzw Boven De Wolken. Die organisatie biedt elke ouder van een sterrenkindje de mogelijkheid om gratis een fotoreportage te laten maken van zijn of haar overleden baby. 

“Onze naam wordt gebruikt voor politieke boodschap”

Maar de vzw reageert vanavond geschrokken misnoegd op de aankondiging van Vlaams Belang en vraagt op haar Facebook-pagina alle politieke boodschappen achterwege te laten. “Wij zijn er voor iedereen die een baby verliest in België, ongeacht huidskleur, origine, geaardheid of politieke overtuiging. Boven De Wolken is er voor alle ouders. Wij hebben geen politieke kleur en wensen dat ook zo te houden.” 

Boven De Wolken zegt wel gecontacteerd geweest te zijn door iemand van Vlaams Belang, maar zegt neutraal te willen blijven. “Iedereen die ons wil steunen, mag dit doen, want wij kunnen de centjes goed gebruiken. Jammer genoeg ontdekken we nu dat dit niet zomaar een wafelbak of koekjesverkoop is en moeten we vaststellen dat onze naam gebruikt wordt om een politieke boodschap te brengen. We willen ons hier uitdrukkelijk van distantiëren.” 

Van Grieken is “teleurgesteld in harteloze reacties”

Ook verschillende politici die de kaart ontvingen, reageren misnoegd. “Gaan jullie op die manier om met belastinggeld?”, vraagt Vlaams parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) zich af op Facebook. “Mijn identiteitsgegevens gebruiken om een peperdure fake identiteitskaart na te maken? Een prachtig initiatief zoals de Warmste Week misbruiken om uw polariserende boodschap te verkondigen??”

“Nog een nationaliteit? Ik dacht dat jullie vonden dat ik er al te veel had?”, vraagt haar collega-parlementslid Sihame El Kaouakibi zich af op Twitter.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is “bijzonder teleurgesteld” in de “harteloze reacties” van “politieke tegenstanders”, reageert hij op Twitter. “Het Vlaams Belang draagt al jaren op Vlaamse wijze bij aan De Warmste Week. Altijd met goedkeuring van het goed doel. Altijd met respect voor hun neutraliteit.” Van Grieken verwijst onder meer naar de verkoop van stickers, mokken of kalenders met Vlaams logo in het verleden.
248 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  @Gino Denil, je hebt het blijkbaar niet begrepen. Het VB wil een onafhankelijk Vlaanderen, confederalisme in België, zelfs als tussenstap naar een onafhankelijk Vlaanderen is een utopie gezien we daar de Franstaligen voor nodig hebben en die zijn nog zo gek niet dat ze in eigen voet gaan schieten. Voor het confederalisme van N-VA passen wij, dat zal immers afgekocht worden met geld, veel geld, en de transfers zullen blijven bestaan.

 • Gilberte Maes

  Gino Denil : aleez ik ben toch blij dat er Vlamingen zijn die het wel begrepen hebben... goed !!!

 • Gino Denil

  Ze willen geen confederalisme zoals in Zwitserland, Danny Maenhaut. Daar is dat met een sterk gedecentraliseerde democratie, grote lokale bevoegdheden en met transfers tussen de rijke en arme kantons. Dat is net het omgekeerde van wat ze willen. Hier willen ze een sterk centraal geleide dictatoriale Vlaamse staat die je identiteit bepaalt en alle neuzen in dezelfde richting zet. Voor het Zwitsers model teken ik direct. Voor het VB/N-VA model nooit.

 • Leo Peeters -Duym

  guido Bervoets zegt: Het produceren van nep identiteitskaarten is strafbaar. – Leer de wetgeving inzake. Er is niets strafbaars aan om iets maken dat nep is, denk aan monopolie-geld. Wat niet mag is iets fabriceren dat een zodanige gelijkenis heeft met een origineel ontwerp, product of geldig document dat er verwarring mogelijk is. Informeer je voordat je onzin uitkraamt.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Ik ben Belg!! Dus geen VB fictie id kaart nodig!