Vlaams Belang verenigt krachten in Europa met (onder andere) Front National

Marine Le Pen, Geert Wilders en Gerolf Annemans (rechts) hielden vorig jaar al een gemeenschappelijke persconferentie na de Europese verkiezingen.
PHOTO_NEWS Marine Le Pen, Geert Wilders en Gerolf Annemans (rechts) hielden vorig jaar al een gemeenschappelijke persconferentie na de Europese verkiezingen.
Morgen wordt tijdens een persconferentie in het Europees Parlement (EP) in Brussel een groep genaamd 'Europe des Nations et des Libertés' (Europa van de Naties en de Vrijheden) boven de doopvont gehouden. Het Vlaams Belang (VB), dat al met het Front National samenwerkte, zal daar deel van uitmaken, zo blijkt uit een communiqué maandagavond van voorzitster Marine Le Pen van het FN.

Rond de Franse extreemrechtse partij wordt een rechtse groepering gevormd met voorts de Nederlandse Partij voor de Vrijheid PVV van Geert Wilders, de Oostenrijkse Freiheitlichen van FPÖ en de Italiaanse Lega Nord. Ook andere Europarlementariërs zullen deel uitmaken van de nieuwe formatie, maar zij worden niet in het communiqué vernoemd.

Om een groep in het EP te vormen, zijn minstens 25 Europarlementariërs uit ten minste zeven landen nodig. Wat dat eerste betreft, zit de nieuwe formatie op rozen: alleen al het FN levert 23 leden. Met de huidige bondgenoten erbij staat de teller al op 37.

Vraag is uit welke landen die "andere" parlementariërs gaan komen. Vooralsnog telt de fractie vijf nationaliteiten. Volgens een Europarlementslid van het FN wordt daarover "tot de laatste minuut" onderhandeld. Eerder had het FN al vergeefse gesprekken gevoerd met het Poolse Congres van Nieuw Rechts (KNP) en met een Bulgaarse nationalist van de partij VMRO.

Door als fractie op te treden, kunnen de diverse leden op meer media-aandacht rekenen én op enkele miljoenen euro aan subsidies.

Europarlementslid voor Vlaams Belang Gerolf Annemans spreekt van een "historisch moment". Hij ziet immers kansen om de EU-kritische stem in het Europese Parlement veel zwaarder te laten klinken, met name via samenwerking met de EVDD-fractie van Nigel Farage en de ECR-fractie waar N-VA deel van uitmaakt. "Al is N-VA een pro-Europees eilandje in die partij", oordeelt de Vlaams Belanger. "De N-VA heeft nog een grote weg af te leggen, de rest van de ECR niet."

Samenwerking met de drie fracties zal de eurokritische stem veel luider laten weerklinken, hoopt Annemans. "Daardoor zullen we niet steeds weer via kleine wisselmeerderheden moeten werken". Bovendien zijn vier van de partijen uit de nieuwe fractie de grootste partij in hun eigen land, merkt hij nog op in een eerste reactie.

Europarlementslid Gerolf Annemans (VB).
BELGA Europarlementslid Gerolf Annemans (VB).