Vlaams Belang tweede grootste partij in Vlaams parlement, PVDA voor het eerst in halfrond

Met ruim een derde van de stemmen geteld, is het duidelijk dat het Vlaams parlement er binnenkort fors anders zal uitzien. Regeringspartijen N-VA, Open Vld en CD&V verliezen duidelijk terrein. Grote winnaar is Vlaams Belang, dat met 18,2 procent de tweede grootste partij wordt, na N-VA. Volgens een prognose van de VRT zou ook PVDA voor het eerst in haar geschiedenis verschillende zetels halen in het Vlaamse halfrond.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Met 27,8 procent zou N-VA de grootste partij blijven in het Vlaams Parlement. De partij zou wel wel 4,1 procentpunt verliezen tegenover 2014 en zou daarmee zo’n 8 zetels moeten inleveren.

Ook coalitiepartners CD&V en Open Vld verliezen terrein. CD&V, in 2014 nog de tweede grootste partij met 20,5 procent, zakt meer dan 6 procentpunt naar 14,2 procent. En de Vlaamse liberalen van Open Vld zakken van 14,1 procent naar 11,6 procent.

6 naar 23 zetels

Grote winnaar is Vlaams Belang. Die partij springt in één klap van 5,9 procent naar 18,2 procent en wordt daarmee de tweede partij van Vlaanderen. In het Vlaams Parlement zou de partij van 6 naar 23 zetels springen, blijkt uit een prognose van de VRT.

Bij de linkse oppositiepartijen is het beeld verdeeld. Groen gaat er lichtjes op vooruit en gaat van 8,7 procent naar 10,7 procent. Sp.a verliest dan weer terrein en zakt van 14 procent naar 9,8 procent.

Voor het eerst zou ook de PVDA zetels veroveren in het Vlaamse halfrond. De partij komt uit op 5,9 procent. De VRT-zetelprognose komt uit op vier Vlaamse zetels voor de communisten.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric De Winter

  Als je het nog ni begrijpt , iedereen is het beu. Overduidelijk !!!!!!!!!!!!!

 • anna vandenberg

  We zullen het wel overleven zowel met links als rechts en van één ding ben ik zeker iemand zal betalen en dat zullen niet de rijken zijn en de politici maar degene die met het schoofzakske gaat werken. En als hij wat te zuinig leeft volgens politici kan hij zijn spaarcentjes ook afgeven voor algemeen welzijn van de politici hun projectjes. Solidariteit is het toverwoord om hun kiesvee te bedienen van links en rechts.

 • Gino Denil

  Een ezel stoot zich geen twee keren aan dezelfde steen. Maar de Vlaming stemt graag op partijen die A zeggen en B doen. Tijdens de vorige periode heeft het VB alle maatregelen tegen de werknemer en in het voordeel van de werkgevers mee goed gekeurd. Binnen 5 jaar kan de Vlaming dan terug zeggen dat hij zich bedrogen voelt.

 • Johan Borremans

  Het door de strot duwen van bvb het marrakech verdrag is men duidelijk nog niet vergeten...

 • René Schoeters

  Ondanks de uitslag hebben ze het nog altijd niet begrepen, triestig! Waar halen de verliezers het lef vandaan om zich nog altijd beter te voelen als het VB! Neen ben geen VB stemmer!