Vlaams Belang telt steeds meer oudere kandidaten

BELGA
De gemiddelde leeftijd van de politieke kandidaten voor de Kamer is opnieuw gestegen, tot 45,1 jaar. De stijging staat enkel op het conto van het Vlaams Belang, waar de gemiddelde kandidaat 7,3 jaar ouder is dan die van andere partijen. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven waar De Standaard vandaag over bericht.

De resultaten van de studie, die werd uitgevoerd door de onderzoekers Jef Smulders, Gert-Jan Put en Bart Maddens, staan in het boek 'Het DNA van de kandidaten'. Daarin namen ze de het profiel van de kandidaten voor de Kamerverkiezingen sinds 1987 onder de loep.

1 op 3 VB'ers ouder dan 61
Lag de gemiddelde leeftijd 27 jaar geleden nog op 40,4 jaar, vandaag is dat 45,1. Een op de vijf kandidaten is gepensioneerd. Vooral Vlaams Belang telt een hoog aantal ouderen onder zijn kandidaten. Maar liefst een derde van hen is ouder dan 61 jaar, waarmee de gemiddelde leeftijd in de partij 7,3 jaar hoger ligt dan in andere. De onderzoekers wijten die hoge leeftijd aan het gebrek aan vernieuwing van de lijsten. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig telde het Vlaams Blok veel jonge kandidaten, maar die zijn meegegroeid met de partij zonder vervangen te worden.

Bij een partij als Groen is de situatie bijvoorbeeld anders. Ook daar groeiden de kandidaten mee met de partij, maar werd er wel op tijd vers bloed aangetrokken. Groen heeft dit jaar dan ook het grootste aantal jonge kandidaten.

Meer studenten en gepensioneerden
Het aantal niet-actieven, studenten en gepensioneerden is dit jaar opnieuw toegenomen van 8,9 procent in 2010 naar 13,4 procent op 25 mei dit jaar. Opvallend is dat er met 0,8 procent minder arbeiders onder de sp.a-kandidaten zijn dan in andere partijen (al is er in de studie geen rekening gehouden met PVDA+).

Opvallend is tot slot dat CD&V, traditioneel de grootste volkspartij, zijn koppositie moet afgeven wat betreft het aantal lokale mandatarissen op de lijsten. Die graadmeter van de lokale verankeren gaat nu naar N-VA.