Vlaams Belang scoorde meer stemmen in armste gemeenten

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tijdens de bijeenkomst in Londerzeel.
Bas Bogaerts Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tijdens de bijeenkomst in Londerzeel.
De N-VA verloor bij de verkiezingen veel sterker in gemeenten waar het gemiddelde inkomen laag is. Dat blijkt uit berekeningen van De Standaard. Voor Vlaams Belang ziet het plaatje er precies omgekeerd uit.

De N-VA verloor bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement 7,1 procent. Maar dat verlies is erg ongelijk verspreid over de gemeenten. In de 20 procent rijkste Vlaamse gemeenten ging de N-VA er iets meer dan 3 procent op achteruit. In de 20 procent armste bedroeg de daling bijna 10 procent, of dus drie keer meer.

Uit de berekeningen van De Standaard blijkt dat de N-VA in een gemeente bijkomend 1,1 procent verliest, per duizend euro dat het gemiddelde netto belastbaar inkomen lager ligt.

1 procent per duizend euro

Bij Vlaams Belang is er sprake van een omgekeerde tendens: hoe lager het inkomen, hoe sterker de partij wint. Waar de N-VA in de armste gemeenten gemiddeld 6,6 procent extra verloor, won Vlaams Belang 6,4 procent extra. Per duizend euro dat het inkomen in een gemeente lager ligt, wint Vlaams Belang 1 procent extra.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Rogiest

  ik woon nochtans in een heel goede buurt , heel landelijk met mooie huizen . En toch is mijn stem en die van een kwart van de wijk naar het VB gegaan. Dus jullie studie klopt nog eens niet denk ik dan .

 • JAN krommentak

  Zulke analyses zijn nooit gezien , ongelooflijk hoe men dit wil verklaren kan men nu gewoon niet accepteren dat de burger het beu is dat het anders moet

 • Marco Debart

  Lol, gaan ze nu nog beweren dat Berlare een arme gemeente is ?

 • Nicole Vogelaere

  Bij de rijke gemeenten zie je op de kaart dat de NVA kleur heerst. Knokke, Koksijde... In Het Antwerpse zal eerder op de populaire persoon gestemd zijn. Groen zag je vooral in de studentensteden, Gent Leuven.. Velen weten niet waar een partij voor staat. Mensen stemmen op PVDA denken die is voor de werkende mens...Zo kan je bij alle partijen wel speculeren. Iedereen denkt aan zijn eigen profijt, men zal nooit in het voordeel van een ander stemmen, ook de linkse stemmer niet! integendeel eerder

 • Bart Vanhove

  Die mensen geloven gewoon de leugens van de traditionele partijen niet meer.