Vlaams Belang: “Schakel leger in voor grenscontroles”

Momenteel voert de politie grenscontroles uit. Het Vlaams Belang pleit ervoor om daarvoor het leger in te schakelen.
Photo News Momenteel voert de politie grenscontroles uit. Het Vlaams Belang pleit ervoor om daarvoor het leger in te schakelen.
Als het van oppositiepartij Vlaams Belang afhangt, moet de regering het leger inschakelen om de grenzen te bewaken. “De politie waakt over de binnenlandse veiligheid, het leger bewaakt de grens. Niets meer en niets minder”, stelt de partij.

Alle niet-essentiële verplaatsingen van en naar België zijn sinds vorige vrijdag verboden. De politie voert ook grenscontroles uit en grensgemeenten voorzien blokkades. Maar hier en daar maken mensen toch nog gebruik van sluipwegen om de grens over te steken. Vlaams Belang wil de druk op de politiediensten nu verlichten en het leger inzetten. 

Grenscontroles

“Het lijkt ons de hoogste tijd om uitdrukkelijk op dit aanbod in te gaan", aldus Barbara Pas, fractievoorzitter van Vlaams Belang in de Kamer. “Samengevat komt ons voorstel erop neer dat alle diensten in staat moeten gesteld worden om hun kerntaken zo goed mogelijk uit te voeren: de politie waakt over de binnenlandse veiligheid, het leger bewaakt de grens.”

Als de militairen ingezet worden voor grenscontroles, kan de politie volgens Vlaams Belang zelf meer mensen inzetten voor het toezicht op de naleving van de uitgevaardigde crisismaatregelen en inbraakpreventie - denk aan gesloten handelspanden - in het binnenland.

Lees ook: Minstens 1.500 militairen klaar om steun te verlenen: “Wij zijn in strategische reserve en staan klaar als de vraag komt” (+)
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Abdelmalik Malik

  Goed idee eigenlijk,waar dient het leger anders voor?

 • Danny Damiaens

  Blijkbaar leven sommige in een luchtbel,een tank aan de grens.Waar haalt men het idee al,best even in het zonnetje gaan zitten denil doet wonderen.Een heel goed idee want vele militairen en verschillende politiediensten zitten thuis om niet besmet te geraken in de kazernes.

 • Erwin Vandriessche

  Goed idee ,en beter dan een container die niet alleen de weg versperd, maar ook nog in de weg staat voor hulpdiensten als er iets gebeurd! Beter onze militairen hier inzetten dan in domme landen waar het niets uithaalt! Maar zorg dan ook goed voor deze militairen en laat ze niet moeten gaan slapen en rusten zoals varkens hé! Er bestaat zoiets als wooncontainers met alle comfort! En waar is onze douane, zoals vroeger?

 • chris delanghe

  Wat de EU niet kan bedenken zullen we maar beter zelf doen zeker? Nood breekt wet. Grenzen dicht! En hou de grenzen maar waarvoor ze dienen. Controle van goederen en personen. Daar dienen grenzen voor.! De fratsen van de EU kosten ons alleen maar handenvol geld. Dat onze militairen zich nu ook maar eens inzetten voor ONS te beschermen . Diegenen die ze betalen.

 • manneke Frans

  Het leger dient het land te beschermen. Wanneer doen ze dat?