Vlaams Belang over schrappen passage uit 'De Ideale Wereld’: “Van ons mag het fragment opnieuw online komen”

In de uitzending van 'De Ideale Wereld’ van 30 april was Geert Hoste te gast.
VRT In de uitzending van 'De Ideale Wereld’ van 30 april was Geert Hoste te gast.
Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT, ontkent dat er sprake is van politieke inmenging in het programma ‘De Ideale Wereld’ via de raad van bestuur. "We hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat het inderdaad ongepast was. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit", zegt Hellemans op vrt.nws in een reactie op de berichtgeving van De Standaard.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de uitzending van 'De Ideale Wereld’ van 30 april vroeg komiek Geert Hoste bij wijze van grap: "Hoe begroeten Vlaams Belangers elkaar als hun gezicht bedekt is door een mondmasker?", waarna Hoste een Hitlergroet uitbracht.

Dat viel in slechte aarde bij Jan Huijbrechts, die voor Vlaams Belang in de raad van bestuur van de VRT zit. Hij contacteerde op 4 mei de VRT-top en kreeg diezelfde dag nog excuses. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door Leo Hellemans aan vrt.nws. Het bewuste fragment werd nadien uit de uitzending geknipt en is niet meer terug te vinden op VRT NU. 

"Iemand heeft ons gewezen op een pijnlijk fragment, we hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat het inderdaad ongepast was", zegt Hellemans op de website van de openbare omroep. "Het maakt niet uit wie de vraag of klacht heeft ingediend. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit.”

Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT, ontkent dat er sprake is van politieke inmenging.
BELGA Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT, ontkent dat er sprake is van politieke inmenging.

Vlaams Belang zegt aan VRT NWS dat ze nooit gevraagd heeft om de passage uit de aflevering te knippen. “We zijn tegen censuur en al zeker in een satirisch programma zoals 'De Ideale Wereld’”, aldus de partijwoordvoerder. “In die bewuste mail schreef Huijbrechts duidelijk dat hij niet pleit voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Van ons mag het bewuste fragment gerust opnieuw online gezet worden.”
42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Obi Williams

  Die kunnen tenminste tegen een goede grap

 • pol van de velde

  Met Hoste kon je 30 jaar geleden enigszins lachen, steeds hetzelfde met een andere kruiding. Kon en kan met zijn "humor" niet meer lachen. Intussen denkt hij nog mensen aan het lachen te krijgen. VRT doet er alles aan om VB in een slecht daglicht te stellen en alle middelen zijn goed, ook zéér opvallend. Misschien moet 1/3e van het Vlaams geld NIET naar deze zender gaan.

 • Joseph Cnockaert

  100 % akkoord met Stefaan De Rocker en Eric Grosemans: geen discriminatie, geen censuur en je hoeft niet te kijken als je niet wil. Maar dat moet in alle richtingen werken zonder selectief te zijn.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Uiteraard moet dat kunnen : niets of niemand moet gespaard worden van humor, spot, satire of wat ook. Knap hoe Vlaams Belang hier mee omgaat. De partij zal mede door dit soort fratsen sterker uit de volgende verkiezingen komen. In september, tussen haakjes.

 • Stefaan De Rocker

  Leven in een democratie liefst geen censuur, als je er aanstoot aan geeft, niet kijken