Vlaams Belang: "Medische hulp aan illegalen kostte 62,5 miljoen euro in 2017"

Barbara Pas (Vlaams Belang).
BELGA Barbara Pas (Vlaams Belang).
In 2017 werd door de federale regering 62,5 miljoen euro uitgegeven voor dringende medische hulp aan illegalen. Dat is 8 procent meer dan het voorgaande jaar. Ook het aantal personen dat hiervan gebruik maakte is gestegen. Dat blijkt uit cijfers die minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR) via een parlementaire vraag verschafte aan Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas.

"De cijfers maken duidelijk dat er de jongste jaren effectief sprake is van een explosie van dringende medische hulp aan illegalen", stelt de extreemrechtse partij vast. In de periode 2012-2014, de jaren van de regering-Di Rupo, werd op jaarbasis gemiddeld 44.446.654 euro uitgegeven en betrof het jaarlijks gemiddeld 18.247 illegalen.

Onder de regering-Michel zijn die aantallen fors gestegen. In 2015-2017 bedroeg de jaarlijkse gemiddelde uitgave 57.547.414 euro, of een stijging met 30% ten opzichte van de regering-Di Rupo. Ook het gemiddeld aantal personen steeg naar 21.553 illegalen op jaarbasis, of een toename met 18,1% ten opzichte van de regering-Di Rupo I.

Hoeveel illegalen dit land telt, weet niemand

Kamerlid Barbara Pas

"Wij betwisten niet dat iemand die hier illegaal verblijft en medische hulp nodig heeft, die ook dient te krijgen. Waar het ons om gaat is dat deze personen hier feitelijk niet zouden mogen zijn. Hoeveel illegalen dit land telt, weet niemand, maar we mogen aannemen dat de cijfers in verband met medische hulp een graadmeter vormen voor de tendensen die zich op dat vlak voordoen. En dan is de trend toch wel overduidelijk: met deze regering kwam er op dat vlak geen ommekeer, integendeel, het ging van kwaad naar veel erger", verduidelijk het Dendermondse kamerlid.

"Uitwijzingsbeleid Francken is een ramp"

"Het aantal illegalen in dit land is onder de regering-Michel fors gestegen. De schattingen lopen van 150.000 tot 200.000. Dat verbaast eigenlijk niet, want het uitwijzingsbeleid van Theo Francken is werkelijk een ramp, zoals we ook uit andere gegevens intussen weten. Ik kan hem en zijn regering dan ook alleen maar oproepen om op dat vlak het beleid drastisch om te gooien. Verdubbel minstens op zeer korte termijn het aantal opvangplaatsen in de gesloten terugkeercentra en maak eindelijk eens werk van het verwijderen van wie hier geen verblijfsrecht heeft, in plaats van hen een 'bevel om het grondgebied te verlaten' te geven waar toch geen gevolg aan wordt gegeven", besluit Pas.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maxime Vanmaercke

  En wat kost VB aan de maatschappij? Een partij die enkel kritiek op alles heeft , die nooit zal mee regeren, die ons landje wil splitsen...en momenteel zegt niet racistisch te zijn...

 • andre van de wege

  en ons eigen volk mag verkomeren, met dank aan deze onbekwamen vlaamse en fed regering.

 • eddy morien

  Er wordt nog veel meer geld weggegooid aan ander nutteloze zaken (zoals 6 regeringen, ontelbaar aantal ministers, kabinetten, e.d.....).

 • Roger Deprez

  Als men dan weet dat werknemers in de privé een schandalig klein pensioen hebben van gemiddeld 1100 euro en dat die mensen daar 45 jaar moeten werken voor een volledig pensioen en in de privé is werken iets anders als bij de ambtenaren, dan heeft men een idee hoe schandalig België(regering) en de VAKBONDEN de mensen bedriegen en voorliegen. Gelijkheid bestaat in België zeker niet.

 • Gaston Armi

  Gilbert, doe toch die schelpen van voor uw ogen.