Vlaams Belang krijgt (nog) geen uitnodiging van koning Filip

Joel Hoylaerts / Photonews
Vlaams Belang heeft nog geen uitnodiging gekregen van koning Filip om te praten over de federale regeringsvorming. “We willen wel, maar hij blijkbaar niet”, klinkt het op het partijhoofdkwartier.

Traditiegetrouw zet koning Filip de federale regeringsvorming in gang daags na de verkiezingen. Vanochtend ontving hij daarom afscheidnemend premier Charles Michel (MR). Ook de voorzitters van de Kamer en de Senaat, Siegfried Bracke (N-VA) en Jacques Brotchi (MR), passeerden al op het Paleis. 

Op de koffie

Deze middag was het de beurt aan N-VA-voorzitter Bart De Wever. Nu is PS-voorzitter Elio Di Rupo bij koning Filip. De komende dagen zal die de hele rij Vlaamse en Franstalige partijvoorzitters op de koffie krijgen voor een gesprek. Tom Van Grieken, de voorzitter van het triomferende Vlaams Belang, hoort daar voorlopig niet bij. Tot nu toe werd de extreemrechtse partij nog nooit ontvangen op het Koninklijk Paleis. De partij was daar meestal ook zelf geen vragende partij voor.


Deze keer, na de verkiezingsoverwinning zondag, ligt het echter anders voor het Vlaams Belang. “We willen met iedereen praten”, reageert partijwoordvoerder en toekomstig Vlaams parlementslid Klaas Slootmans. “Als koning Filip ons uitnodigt op het Paleis, zullen we normaal gezien ingaan op die afspraak. Maar voorlopig hebben we nog geen uitnodiging van het Paleis binnengekregen. Eerlijk gezegd denken we ook niet dat we ons nog aan zo’n brief mogen verwachten.”

Het Paleis zelf wil voorlopig geen commentaar kwijt. Er is alvast geen enkele wet die voorschrijft welke partijen de koning al dan niet moet consulteren. Hij kan dat volledig op eigen houtje beslissen. Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat Vlaams Belang straks federaal meebestuurt. Van alle Vlaamse en Franstalige partijen houdt alleen N-VA momenteel de deur op een kier voor machtsdeelname van Vlaams Belang. De rest wil er in de verste verte niet van weten.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Nijs

  Het is heel simpel: "misschien" krijgen ze een uitnodiging. Ik vind dat de koning minstens moet praten, maar een federale ministerpost (benoemd door de koning) gaan ze NOOIT krijgen. Ondermeer door artikel 101&103 van de grondwet: een benoemende minister is onschendbaar en dat gaat de koning nooit toekennen aan een VB-er.

 • Hugo Claes

  Onbeschoft en ondemocratisch...

 • Leo De Vlaminck

  niet gestemd op VB maar als ze geen uitnodiging krijgen dan vind ik het tijd dat we een petitie starten om heel die royale klucht af te schaffen...dit bespaart tonnen geld en als meneer de grote jan wilt uithangen moet hij er maar voor werken in plaats van gratis op de kop van de bevolking een luxe leven te hebben. genoeg is genoeg. wie niet horen wil moet het voelen...en de enige manier waar die mannen het voelen is op hun rekening.

 • Robert Van Hove

  Wanneer de koning het VB. niet ontvangt als winnaar van de verkiezing in Vlaanderen. Dan moeten wij een actie ondernemen om duidelijk onze afkeer te tonen. Wie kan via de SM zoiets ondersteunen en bewerken om zoveel mogelijk Vlamingen hun stem te laten horen. Hetzij een Poll, hetzij een demonstratie in een van de centrumsteden.

 • Marleen Rabaey

  Koning ben je voor alle landgenoten, anders moet je maar aftreden. Hopelijk komt hij nog tot inzicht .