Vlaams Belang-kopstuk Chris Janssens over trouwstoeten: “Voor ons mogen ze, als ze in één ruk terug naar Marokko of Turkije rijden”

Een filmpje waarin Vlaams Belang-kopstuk en onderhandelaar Chris Janssens met forse bewoordingen uithaalt naar Turkse en Marokkaanse trouwstoeten veroorzaakt ophef op sociale media.

Janssens deelde het filmpje zelf al op Twitter op 24 mei, twee dagen voor de verkiezingen waarbij Vlaams Belang de grote winnaar was. Maandag maakte zijn partij bekend dat hij samen met voorzitter Tom Van Grieken en federaal fractieleider Barbara Pas deel uitmaakt van het driekoppige onderhandelingsteam van Vlaams Belang. Dat nieuws, zijn persoonlijke score (bijna 30.000 voorkeursstemmen) en de daarmee gepaarde aandacht zorgen er wellicht voor dat het filmpje nu pas veel reacties uitlokt.

Het filmpje is opgenomen tijdens de laatste verkiezingsmeeting van Vlaams Belang in Antwerpen. De Limburgse Vlaams Belang-voorman heeft het in zijn toespraak eerst over “Turken die fanatieke aanhangers zijn van de Grijze Wolven” en op de kieslijsten van sp.a en CD&V staan. Vervolgens zegt Janssens dat allochtonen die overlast veroorzaken “met de fluwelen handschoen” aangepakt, waarop hij verwijst naar de huwelijksstoeten.

“Geste”

Op het einde van zijn speech zegt Janssens dat de partij bereid is om “een geste” te doen. “Voor ons mogen in Vlaanderen toeterende huwelijksstoeten plaatsvinden. Onder één voorwaarde”, aldus de Vlaams Belanger, “dat men claxonnerend de grens oversteekt, in één ruk 3.000 kilometer doorrijdt naar Turkije of Marokko en niet meer terugkeert”. Daarna barst een luid applaus los in de zaal.

Zelf lijkt Janssens zich van geen kwaad bewust. “Kritiek op het pamperbeleid inzake allochtone trouwstoeten en het hekelen van gevaarlijke wetsovertreders gelijkstellen aan racisme. Men heeft het nog steeds niet begrepen”, reageerde hij op Twitter.
198 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine De Smet

  Hij zegt onverbloemd wat velen van ons denken en dat lucht op. Terwijl Groen nog staat te prediken van 'onbekend is onbemind' wordt al die overlast bij het 'domme' volk ervaren als: 'bekend is onbemind'

 • Rudy Reynders

  Hardere aanpak voor dergelijke onverantwoorde gedragingen, intrekken van rijbewijs bij herhaling, hogere verzekeringspremie, ... Uitspraak is pietpraat geen woord aanvuilmaken, negeren is de beste reactie dus geen reactie.

 • Younes Lahraoui

  ... wat te dien met alle autochtonen die zat een ongeluk veroorzaken? Alle gekheid op een stokje, weet dat ook vreemden als ik, dit afschuwen. Maar dit filmpje is haat zaaien, niet meer noch minder. Dit gaat niet meer over een stoet maar over bevolkingsgroepen. Wat verwachten jullie van deze aanpak? Ik verwacht jammer genoeg colletoral dammage. Jammer dat een politieke partij zo ongeschoold kan zijn, ik weet beter. Zuivere vorm van racisme, ik ben geen vee en u ook niet

 • Gino Denil

  Het heeft alles met racisme te maken. Niet omdat het wel of niet om blauwe ogen gaat. Maar omdat stigmatiseren en veralgemenend denigreren op basis van afkomst racistisch is. Er zijn ook allochtonen van Turkse of Marokkaanse afkomst die dergelijke trouwstoeten niet houden. Die zelfs niet gelovig zijn. Of moet Demir ook terug mee naar Turkije.

 • Raf Van Tielt

  Verkeersovertredingen moeten bestraft worden, vind je ze niet zwaar genoeg kan je ze altijd laten bijstellen? Aangezien het uw job is. Worden ze niet gearresteerd? maak de politie dan efficiënter. Maar Belgen met buitenlandse roots sturen naar een andere land door een verkeersovertreding? Dan heb je het heel bruin gebakken. Gaan we een aparte wetboek maken voor hun? normaal doen & consequent blijven. Zijn ongeschoolde uitspraken doet ons land niets goed.