Vlaams Belang komt op in alle Waalse provincies, “maar we geven er geen euro campagnegeld aan uit”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
BELGA Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Vlaams Belang is de enige Vlaamse partij die voor de verkiezingen van het federale parlement op 26 mei lijsten heeft ingediend in alle Waalse provincies. De partij doet dat vooral symbolisch, om  te protesteren tegen het feit dat Franstalige partijen “nog altijd stemmen komen ronselen in Vlaams-Brabant”. 

Wie in een van de vijf Waalse provincies - Luik, Henegouwen, Waals-Brabant, Namen en Luxemburg - woont en op Vlaams Belang wil stemmen, kan dat op 26 mei doen. De partij diende voor de eerste keer ooit lijsten in in alle provincies, en is daarmee ook de enige in België. 

Het gaat volgens Vlaams Belang om een louter symbolische daad als protest tegen het feit dat Franstaligen ook in Vlaanderen stemmen proberen te halen. “Zolang Franstalige partijen Vlaams-Brabant zien als een francofoon wingewest, zien wij geen reden om niet hetzelfde te doen bij hen”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. 

Sinds de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde mogen inwoners van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel bij de Kamerverkiezingen nog altijd kiezen of ze hun stem uitbrengen op de Vlaams-Brabantse dan wel de Brusselse lijst. En bij de Vlaamse verkiezingen verenigen de Franstalige partijen zich in de Union des Francophones in Vlaams-Brabant, wat hen al decennialang één zetel oplevert in het Vlaams parlement. “Om dat aan te kaarten, geeft het Vlaams Belang de Franstaligen bij de volgende stembusslag een koekje van eigen deeg”, aldus Van Grieken nog.

Vlaams Belang wil met zijn actie ook aankaarten dat Franstalige partijen minder stemmen nodig hebben voor een zetel dan hun Vlaamse collega’s. “Zo kost een Vlaamse zetel gemiddeld 48.344 stemmen, terwijl dat voor een Waalse met 40.303 een pak lager ligt.”

Kandidaten wonen niet in Wallonië

Voor het overgrote deel diende Vlaams Belang in de Waalse provincies louter eenmanslijsten in, en wonen de nobele onbekende kandidaten niet eens in hun kieskring, en zelfs niet in Wallonië. Dat is ook niet verplicht, een kandidaat voor de Kamer mag volgens de regels perfect in een andere kieskring wonen. De kandidaten zijn veelal Vlaamse sympathisanten en vrijwilligers, zegt de partijwoordvoerder. Campagne voeren ze niet, er zal geen enkele folder of poster worden gedrukt. "We geven er geen euro aan uit”, klinkt het op het partijhoofdkwartier. 

Verkozenen verwacht de partij dan ook niet, al is elke stem wel mooi meegenomen. In 2014 deed de partij in Henegouwen al eens mee aan de verkiezingen, toen nog met een andere naam: de lijst Faire place Nette haalde 2,09 procent, meer dan het toenmalige FDF, nu DéFI. “Het zou een goede zaak zijn mochten we kunnen aantonen dat er ook in Wallonië een draagvlak bestaat voor een sterke rechts-nationalistische partij”, zegt Van Grieken.

De partij ontkent dat financiële overwegingen meespelen: een deel van de dotatie die politieke partijen krijgen, hangt af van het aantal stemmen dat ze hebben behaald. Er was jarenlang discussie of dat ook van toepassing was op stemmen in kieskringen waar een partij geen verkozenen had gehaald, maar PVDA en Défi kregen onlangs nog gelijk in die strijd: de extreemlinkse partij kreeg zo 1,6 miljoen euro extra dotatie voor alle Vlaamse stemmen die ze had behaald in 2014, ook al had de partij toen enkel in Wallonië verkozenen gehaald. “Wij hebben tegen dat voorstel gestemd”, zegt Vlaams Belang, dus daar is het ons echt niet om te doen.”

OVERZICHT: Alle lijsten met kandidaten

Kies eerst voor welk parlement je de kandidaten wil zien. Daarna kan je je kieskring selecteren, daarna de partij van je keuze. Je kan ook een kandidaat op naam zoeken.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Bamps

  Ik woon in Namen en mijn stem heeft Vlaams Belang

 • Saskia Gydé

  Ze geven geen Eurocent uit maar krijgen er wel zoveel of geloven ze hier nog in de Sint ?

 • Steve Warrant

  Dat is toch de enige partij met ballen. Spijtig en onbegrijpelijk dat die niet meer dan 50% halen. Arme Vlaming.

 • Sara Verstraeten

  Zielige mensen echt aandacht te kort Vlaams belang eigen belang die aandacht te kort heeft

 • Tomé Martinho

  De zwakke Vlamingen moeten dringend inzien dat heel wat Walen grote stukken van Vlaanderen als Waals wingewest beschouwen. Niet enkel Brussel en omstreken of de Vlaamse kust. Of zijn jullie de verwaalsing van o.a. Komen-Waasten, Vloesberg-d'Hoppe, Edingen, Zittert-Lummen, Roost-Krenwik, Aubel, Blieberg, Welkenraat, Balen, Arel = Aarlen,... al vergeten?