Vlaams Belang kaart ontnederlandsing Vlaamse Rand rond Brussel aan: "Alleen wie Nederlands spreekt, mag in aanmerking komen voor sociale woning"

Actie Vlaams Belang bij start Gordelfestival met onder meer partijvoorzitter Tom Van Grieken.
BELGAONTHESPOT Actie Vlaams Belang bij start Gordelfestival met onder meer partijvoorzitter Tom Van Grieken.
Bij de start van het Gordelfestival hebben enkele leden van het Vlaams Belang met een symbolische 'toren van Babel' in Tervuren actie gevoerd voor 'kordate maatregelen om het ongeziene tempo waarmee de Vlaamse Rand rond Brussel verstedelijkt, vervreemdt en ontnederlandst' een halt toe te roepen. Uit cijfers van Kind en Gezin blijkt volgens de partij dat liefst 2 gezinnen op de 3 anderstalig is. Een toenemend aantal spreekt geen van beide landstalen.

Partijvoorzitter Tom Van Grieken eiste dat gemeenten die lijden 'onder de massieve immigratiedruk' een inschrijvingsstop moeten kunnen afkondigen voor niet-Europese immigranten. Om dat mogelijk te maken, moet op federaal niveau de zogenaamde wet-Gol opnieuw worden geactiveerd. In heel Halle-Vilvoorde moeten scholen bij inschrijving voorrang geven aan Nederlandstalige leerlingen. De partij verwijst hierbij naar de voorrangsregeling tot 45 procent van de inschrijvingen die geldt in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. 

Het Vlaams Belang eist voorts een kordaat woonbeleid dat gericht is op het aanbieden van woningen aan de autochtone bevolking. De middelen van Vlabinvest dienen hiertoe fors te worden opgeschroefd want vorig jaar kon dit autonoom provinciebedrijf slechts 118 woningen realiseren, luidt het. De partij wil voorts alleen wie Nederlands spreekt in aanmerking laten komen voor een sociale woning en eist dat in het straatbeeld enkel nog Nederlandstalige reclameopschriften toegelaten worden. Lokale besturen die lessen Arabisch of Turks aanbieden, moeten daar meteen mee stoppen.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Van de Wal

  In Antwerpen alleen al heb je meer dan 200 nationaliteiten.De meesten onder hen spreken geen of nauwelijks Nederlands.Je bent dan als Nederlandstalige,onafhankelijk van waar je vandaan komt al snel in de minderheid.

 • Gino Denil

  Vlamingen mogen toch ook in Wallonië gaan wonen. Of wil het VB een muur op de taalgrens bouwen. En prikkeldraad rond de rest van Vlaanderen om te vermijden dat de Vlamingen emigreren.

 • Peter Van de Velde

  Al een zeer verstandig begin.

 • dominique castelein

  de realiteit is dat er 700 000 allochtonen in Brussel wonen die naar de Rand willen verhuizen en het frans invoeren,Nederlands kennen ze niet en die rand wordt marokkaans gekleurd

 • Pieter Martens

  Sta volledig achter hun eisen.