Vlaams Belang haalde nieuwe kiezers vooral bij N-VA

De grote winnaar van de federale en Vlaamse verkiezingen van anderhalve week geleden, Vlaams Belang, heeft zijn stemmen vooral bij concurrent N-VA gehaald. 31 procent van alle kiezers van de extreemrechtse partij stemde vijf jaar geleden nog op de partij van Bart De Wever. Dat blijkt uit een peiling uitgevoerd door iVox die Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws konden inkijken.

Uit het onderzoek bij bijna 8.500 Vlamingen blijkt dat het kiezerspubliek van Vlaams Belang voor het grootste deel is samengesteld uit kiezers die vijf jaar geleden nog op N-VA stemden: maar liefst 31 procent van de kiezers van Vlaams Belang komt over van de N-VA. Dat is meer dan het aantal mensen dat vorige keer ook al op Vlaams Belang stemde: 25 procent. Negen procent had vorige keer nog geen stemrecht, 7 procent stemde in 2014 op CD&V en 6 procent op Open Vld. Daarna volgen sp.a (4 procent), Groen en PVDA (elk 1 procent). 

Ook omgekeerd is te zien dat het vooral ex-N-VA-kiezers zijn die richting Vlaams Belang zijn opgeschoven. N-VA verloor niet minder dan 21 procent van zijn kiezers uit 2014 aan Vlaams Belang. 

CD&V verloor 8 procent van zijn kiezers aan Vlaams Belang, en nog eens hetzelfde percentage aan N-VA. 6 procent schoof op richting Open Vld. 

De liberalen op hun beurt verloren vooral stemmen aan de N-VA: 14 procent. 9 procent ging richting Vlaams Belang.

Vlaams Belang blijkt 
bovendien de meest trouwe kiezers te hebben: 91 procent van zij die in 2014 op de partij stemden, deden dat op 26 mei opnieuw, slechts 4 procent schoof op richting N-VA.

Sp.a, een van de grote verliezers van de verkiezingen, had het minst trouwe stempubliek: bij de socialisten stemde slechts 56 procent opnieuw op de partij, 12 procent zocht zijn toevlucht bij Groen, 11 procent bij de PVDA. 
79 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Het verschil tussen NVA en VU ? Niks , totaal niks . Net zoals PVV en nu OVLD , of CVP nu CD&V , de namen zijn veranderd , de streken niet. Veel mensen laten zich nog steeds vangen . Bij NVA is de stem van het voormalig VU nog steeds te voelen .

 • Eddy Wanzeele

  Blijf maar stemmen op rechts. De gewone man die denkt dat door deze partijen een migrant minder naar Vlaanderen komt is er aan voor de moeite. Wat zij wel verkrijgen is dat veel verworven rechten van hun wordt afgenomen en dat ze dus in eigen voet schieten. Zulke partijen gebruiken migranten om groot te worden en deze dan misbruiken.

 • Jan De Korte

  Of hoe men weer alles in het daglicht stelt om aan te tonen dat het van de NVa komt. Als ge moeite stemmen hebt kunt ge niet verwachten dat 33% afkomstig van bvb. de Spa. 1% komt van de PVDA? Ze hadden niet eens de kiesdrempel. Dus verhoudingsgewijs verliezen ze evenveel. Verhoudingsgewijs verliest de CDV, OVLD , enz... veel, veel, veel meer. Objectiviteit is weer eens grondig zoek.

 • Gino Denil

  Zo moeilijk is die oefening niet. N-VA, CD&V en OVLD verloren samen 16 zetels. En het VB won er 15. De paar die links verschoven dat was naar pvda en groen. En 8 zetels verliezen op 33 is wel iets meer dan 5%, Heidi Werbrouck. Dat is bijna een kwart van de zetels die men had.

 • August Leemans

  Hoe kan nu met 4% verlies voor NV-A het VB 15% omhoog klimmen. Als ze komen van NV-A, dan raapt die partij er weer op van de ander traditionele partijen. Ze hebben NV-A gedwarsboomd in de regering en zitten nu opgeschept met het VB. Zelf zijn ze door hun kortzichtige machtshonger gekrompen tot wat ze de NV-A toewenste En nu moet NV-A hen gaan redden.