Vlaams Belang geeft nieuwe regering “een onvoldoende”

Chris Janssens (Vlaams Belang)
Photo News Chris Janssens (Vlaams Belang)
Vlaams Belang geeft de nieuwe Vlaamse regering met N-VA, CD&V en Open Vld een onvoldoende. Dat zegt de extreemrechtse partij in een eerste reactie op het regeerakkoord. "Uit dit regeerakkoord blijkt andermaal dat de echte verandering die Vlaanderen nodig heeft enkel gerealiseerd kan worden mét het Vlaams Belang in de regering", zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens.

Formateur Jan Jambon en de partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open Vld konden deze middag het langverwachte nieuwe Vlaamse regeerakkoord voorstellen. Een samenvatting daarvan dan toch: op de echte tekst is het wachten tot morgen. 

Voor Vlaams Belang is de nieuwe regering gebuisd. De partij bleef tijdens de informatiegesprekken met N-VA-voorzitter Bart De Wever lang aan boord, maar viel uiteindelijk buiten de regering. "De startnota van Bart De Wever die tot stand kwam na de onderhandelingen met het Vlaams Belang was voor onze partij een ondergrens", komt Vlaams fractieleider Chris Janssens daarop terug. "Voor CD&V en Open Vld bleek dit echter een bovengrens te zijn. Er werd dan ook veel, te veel, geschrapt", vindt hij. "Uit dit regeerakkoord blijkt dan ook andermaal dat de echte verandering die Vlaanderen nodig heeft enkel gerealiseerd kan worden mét het Vlaams Belang in de regering."

Institutionele ambities

De partij is vooral teleurgesteld in de institutionele ambities van de ploeg-Jambon. "Onbestaande", noemt het Vlaams Belang die. "Het debat over de Vlaamse autonomie wordt door Jambon en co doorverwezen naar het Vlaams Parlement, waar het allicht zal verzanden in een eindeloze praatbarak. Over de transfers (naar Wallonië, red.) rept men met geen woord, laat staan dat men de ambitie uitdrukt ze aan te pakken. Nog nooit was de Vlaams-nationale familie zo groot in het parlement, en nog nooit was de communautaire ambitie zo klein." 

Ook inzake inburgering krijgt de regering een onvoldoende op het rekest. De maatregelen "ogen fors, maar het zijn uiteindelijk eerder symboolmaatregelen", vindt Vlaams Belang. De extra bijdrage die zou worden gevraagd voor inburgering, "staat geenszins in verhouding tot de werkelijke kostprijs van een inburgeringstraject", en er komt geen getrapte toegang tot of wachttijd van zes maanden voor de kinderbijslag voor nieuwkomers.

Tot slot schiet de ploeg van Jambon ook qua welzijn tekort. De middelen worden opgetrokken, maar zullen niet voldoende zijn om de wachtlijsten in de zorg weg te werken, meent Vlaams Belang.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nancy Van den Bossche

  Eerst zien en dan geloven. N-VA sterke partij of toch niet? Ze hebben heel grote fout gemaakt. Jammer voor VB. Ieder van ons verdient een kans...Ook het VB. Mijn stem blijft naar jullie gaan. Ooit komen ze aan de top!

 • guido vermeyen

  Inderdaad, schone schijn...en Beke krijgt weer veel noten op zijn zang...begint al Francken te bashen alvorens hij maar iets heeft gezegd....de verliezers regeren, daar heeft de kiezer niet om gevraagd.

 • Peter Vyaene

  Nogmaals proficiat VB. Jullie komen er alweer als winnaars uit tov een bende verliezers. De kloof gaat steeds groter en groter worden. Er lag een spade klaar voor de trado s en ze hebben hun graf zelf gegraven. Hoe dom kun je zijn,door niet naar de stem van het volk te luisteren,maar enkel naar hun eigen potemonnee.

 • luc Cuypers

  hopelijk slaagt VB er bij de volgende verkiezingen in , zijn kiezers voldoende te motiveren op te gaan stemmen . Want de truuk met het afschaffen van de opkomstplicht is er enkel gekomen om te proberen hun buitenspel te zetten . Vlaams Belangers : besef goed het belang van Uw stem voor Uw partij en blijf niet thuis .

 • Dieter Pardon

  En iedereen is ook al vergeten dat Bart de Wever minister president ging worden van Vlaamse regering. Wat een bedrog, en toch komen ze ermee weg