Vlaams Belang dient wetsvoorstel in tegen vervroegde vrijlating: “Levenslang is levenslang”

Tom Van Grieken.
VTM Tom Van Grieken.
Vlaams Belang gaat deze week een wetsvoorstel indienen in de Kamer om de vervroegde invrijheidsstelling van gevangenen te verstrengen. Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in de studio van VTM NIEUWS. De partij nam die beslissing na de moord op Julie Van Espen en de vervroegde vrijlating van één van de moordenaars op Kitty Van Nieuwenhuysen.

“Tijdens de campagne mocht er niet gesproken worden over Justitie in navolging van de zaak-Julie Van Espen, maar na de verkiezingen zou men dat probleem van Justitie wel aanpakken”, steekt Van Grieken van wal. “Als ik dan een paar dagen geleden verneem dat een van de moordenaars op Kitty Van Nieuwenhuysen na amper één derde van zijn straf volledig vrij is, komen mijn haren recht. We moeten af van die straffeloosheid.”

Vlaams Belang kiest er daarom voor om een wetsvoorstel in te dienen om de wet op vervroegde vrijlating te verstrengen. “Straffen moeten effectief uitgezeten worden, levenslang moet levenslang zijn. Als je het vertrouwen in Justitie en politiek wil herstellen, moet dat aangepast worden. Als je aan de man en de vrouw in de straat vraagt wat levenslang is, dan is dat tot het einde der dagen.” 

“Jammer genoeg vijf zetels tekort”
De kans op regeringsdeelname schat Van Grieken niet hoog in. “We hebben jammer genoeg vijf zetels tekort om met Vlaams Belang en N-VA een regering te vormen. Maar ik zeg ook niet dat het nul procent is. Geef mij een kleine kans en ik ga daar het beste van maken.”

De voorzitter heeft naar eigen zeggen nog geen uitnodiging van informateur Bart De Wever gekregen voor een vierde gesprek. Hij gaat er wel van uit dat die er zal komen omdat de vorige gesprekken in een constructieve en opbouwende sfeer zijn verlopen.

“Er zijn uiteraard makkelijker overeenkomsten te vinden met N-VA dan met de Groenen van Calvo. Maar uiteraard zullen wij ons programma niet verloochenen. ‘What you see is what you get’ bij het Vlaams Belang.”

Gedoogsteun
Maar wat als Vlaams Belang niet in de regering zal zitten? Komt er dan gedoogsteun van de partij van Van Grieken? “Dat is niet onze geprefereerde manier van samenwerken, zeker niet in het Vlaams parlement. Als de regering zou vallen, komen er geen nieuwe verkiezingen en dat is voor Vlaams Belang niet de beste onderhandelingspositie. Ik sluit het niet uit dat het gebeurt, maar het is niet onze eerste voorkeur.” 

“Zijn Open Vld en CD&V daar misschien tegen?”
Het is volgens hem wel makkelijker om op het Vlaamse niveau overeenkomsten te vinden dan op het federale. “Het Vlaamse niveau gaat over beter onderwijs, een betaalbare zorgfactuur, betere mobiliteit, lagere fiscaliteit,... Zijn Open Vld en CD&V daar misschien tegen? Voor de verkiezingen wou Gwendolyn Rutten nog verbinden en praten met elkaar. Nu is het verschillen zoeken en absoluut niet praten met Vlaams Belang”, aldus Van Grieken.

Net als verschillende andere politici vindt hij dat er in afwachting van een regering een grotere taak voor het parlement ligt weggelegd. “Je moet niet per se wachten op een federale regering om initiatieven te nemen. Het is nu misschien aan de parlementsleden.”
311 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stef Huls

  Volledig mee eens, spijt komt te laat of bezin eer je begint zou ik zeggen. Niet meer dan normaal levenslang is en moet ook levenslang zijn. Alleen al uit respect voor de nabestaanden.

 • Sam Bosmans

  Vervroegde vrijlaten - schrappen !! 10 jaar is 10 jaar effectief zitten ,nu is dat met wat geluk max 3 jaar !! Levenslang is tot je sterft de cel in punt !! Geen pc en geen tv in cel ,enkel misschien een centrale radio en een boek ! Het zal in dit land er enorm op vooruit gaan en de straffeloosheid die er nu heerst zou rap gedaan zijn !!

 • Frans Jeunen

  Weet ge wat iedere misdadiger de burger kost dus men moet ergens iets anders uitvinden Ze hun eigen verblijfkosten en de kosten die ze hebben aangericht van de gedupeerde verdienen tot ze het betaald hebben niet werken geen eten alleen water en snee brood genoeg voor niet te verhongeren

 • Robert Struyven

  Feit is dat "levenslang" ook "levenslang" (30 jaar cel) is, zonder mogelijkheid van toepassing van de wet Lejeune. Die heeft WEL betrekking op alle andere straffen (27jaar / 3 = 9 jaar, waarvan de periode in voorhechtenis nog mag worden afgetrokken). Een crimiclown die dus 27 jaar cel krijgt, en 2 jaar in voorhechtenis heeft gezeten, komt na 7 jaar vrij.

 • Gerry Cle

  Begrijpt Van Grieken nu niet dat rechters bij de strafbepaling rekening houden met een mogelijke vervroegde vrijlating? Als de effectieve straf volledig moet worden uitgezeten zullen rechters gewoon lichtere straffen uitspreken. Als men de mogelijkheid op strafvermindering afschaft hebben veroordeelden ook geen enkele reden om hun leven te beteren.